Hlavní obsah

Karlovy Vary připravují vyhlášku omezující pití alkoholu na ulici

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Karlovy Vary připravuje vyhlášku omezující pití alkoholu na veřejnosti. Vyhláška má pomoci zabránit obtěžování lidí, znečišťování veřejných prostranství a dalším negativním jevům.

Článek

Podle návrhu, který zastupitelům předložila městská rada, ale bude mít vyhláška i některé výjimky. Cílem vyhlášky je reagovat na podněty místních k veřejnému pořádku.

„Mnohé připomínky se týkají nevázané konzumace alkoholu přímo na ulici, a to především v nočních hodinách. Na mnoha prostranstvích se zdržují osoby, které po požití alkoholických nápojů znečišťují veřejný prostor, často se chovají hlučně, obtěžují ostatní občany i návštěvníky města, někdy se dopouštějí přestupkových a trestních jednání,“ uvádí se v důvodové zprávě.

Vyhláška bude zakazovat pití alkoholu na veřejnosti na konkrétně určených místech. Zakáže popíjení alkoholu například v okolí škol, hřišť a sportovišť, kostelů, zastávek a nádraží nebo úřadů. Navíc bude součástí vyhlášky příloha, která nad rámec zakáže popíjení v konkrétních ulicích. Jde většinou o místa, kde narušují pořádek návštěvníci restaurací a barů v centru města, kteří si často nosí alkohol před provozovnu a popíjejí na ulici. Tím se sice nedopouštějí protiprávního jednání, ale působí na okolí rušivě.

Vyhláška umožňuje i výjimky. Například i v okolí školských zařízení bude možné podle návrhu vyhlášky možné popíjet v době prázdnin. Zákaz se nebude vztahovat na kulturní akce, na silvestrovskou noc nebo na dobu konání Mezinárodního filmového festivalu.

Reklama

Doporučované