Hlavní obsah

Vary vyčnívají z covidové mapy. Babiš slibuje, že opatření budou nejvýš lokální

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Filmová přehlídka je v anamnéze víc než dvacítky nakažených, souvislost ale hygiena nepotvrdila.

Reklama

aktualizováno •

Dějiště srpnového mezinárodního filmového festivalu svítí na koronavirové mapě výstražnou červenou barvou. Podle karlovarské hygienické stanice ale za šířením nákazy filmová přehlídka není.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě ve druhé půlce srpna se nové denní přírůstky případů koronaviru v Karlovarském kraji pohybovaly okolo nuly. Dnes je v přepočtu na obyvatele nejhůře zasaženým regionem. Případů přitom přibylo zejména v okrese Karlovy Vary. Za posledních 14 dní hlásí téměř 90 nově diagnostikovaných na sto tisíc obyvatel.

To vše přibližně dva týdny poté, co do lázeňského města dorazily tisíce lidí na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (KVIFF). Podepsala se kulturní událost na aktuálním zhoršení situace?

Podle mluvčí karlovarské hygienické stanice Michaely Zajíčkové tomu tak není.

„Nárůst případů onemocnění covid-19 v Karlovarském kraji – a to zejména v okrese Karlovy Vary – souvisí především s testováním v rámci karanténních opatření v rodinách, dále s probíhajícím preventivním testováním ve školách a návraty z dovolených ze zahraničí. Řada osob však není schopna s určitostí uvést, kde mohlo dojít k nákaze a ani epidemiologickým šetřením se nepodařilo prokázat souvislost s jinou pozitivní osobou,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

„Účast na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech má v posledních dvou týdnech v anamnéze 26 osob, epidemiologickým šetřením se však nepodařilo jednoznačně prokázat souvislost mezi případy. U některých byla zároveň pozitivní osoba v rodině a na pracovišti a pozitivně testované osoby se také pohybovaly i v jiném prostředí a měly i jiné aktivity,“ dodala.

Aktuálně je podle mluvčí v Karlovarském kraji 135 pozitivně testovaných – v okrese Karlovy Vary 101 lidí, Sokolov hlásí 18 případů a Cheb 16.

Foto: MZ ČR

Počet osob s potvrzenou nákazou onemocněním covid‑19 za posledních sedm dní.

Nárůst případů je tedy podle hygieny výsledkem vícero faktorů. Nejsou mezi nimi zřejmě ani přeshraniční pracovníci, tzv. pendleři. „Nelze jednoznačně potvrdit ani souvislost s přeshraničními pracovníky, neboť většina pozitivně testovaných se vrátila z jiných zemí než sousedního SRN. V minulém týdnu byly dále došetřovány pozitivní případy ze dvou letních dětských rekreací, příměstských táborů. U rizikových kontaktů se nákaza již nepotvrdila,“ dodává hygiena.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na Litoměřicku řekl České televizi, že vláda situaci v Karlovarském kraji sleduje. Očekává, že počet nakažených covidem-19 v Česku dál poroste. Případná opatření proti šíření koronaviru podle něj ale budou lokální. Zároveň uvedl, že hygienici čekají na výsledky testování ve školách, poté budou data vyhodnocena a podle toho se rozhodne o opatřeních. Nyní žádný návrh opatření není, prohlásil premiér.

„Naštěstí situace v nemocnicích je jiná než minulý rok, sice to stoupá, ale není tam takové nebezpečí, jaké jsme zažili v březnu nebo říjnu,“ dodal Babiš.

Také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vyloučil, že by se uvažovalo o plošných opatřeních. Zhoršení epidemické situace po prázdninách se podle něj očekávalo. „Uvidíme, jak dopadne další vlna testování ve školách, které proběhlo včera. Ale zatím bych nehovořil o nějakých restriktivních opatřeních. Ani situace v Karlovarském kraji není nějak dramatická, jsou tam vyšší počty případů, ale zatím se to nijak neprojevuje v klinických průbězích. Byť je pravdou, že za včerejšek vzrostl i počet hospitalizací, bohužel jsou čtyři těžké případy v nemocnicích. Sledujeme to velmi pečlivě,“ uvedl ministr.

Porušování pravidel? Šetříme

Organizátoři filmového festivalu se už během jeho průběhu bránili nařčením, že by festival porušoval protiepidemická pravidla. Pro jejich zajištění podle svých slov udělali maximum. Návštěvníci museli povinně předkládat potvrzení o očkování či testování, do sálů byli vpouštěni se speciálními páskami dokládajícími bezinfekčnost. Po celou dobu promítání filmu měli mít nasazené roušky a respirátory.

Právě respirátory se ale staly předmětem kritiky už při slavnostním zahajovacím ceremoniálu. Drtivá většina hostů je nasazené neměla a hygiena už dříve uvedla, že porušení opatření řeší.

„Šetření probíhá. Vzhledem k tomu, že je neveřejné, nemůžeme sdělovat podrobnosti. S ohledem na zásadu neveřejnosti správního řízení vám není možné poskytnout jakékoliv bližší informace,“ uvedla mluvčí hygieny Zajíčková.

Bez respirátoru fotografové zachytili třeba i ministra kultury Lubomíra Zaorálka a ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (oba ČSSD), ale i šéfa zdravotnického resortu Adama Vojtěcha (za ANO).

„Já i moje žena jsme měli po celou dobu – s výjimkou konzumace v předsálí – nasazené respirátory. Případná pochybení jsou v gesci příslušné krajské hygienické stanice. Ovšem musím říci, že obecně je organizace nastavená dobře, je vyžadováno očkování, test či prodělání nemoci pro přístup do prostor festivalu,“ napsal později Vojtěch Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované