Hlavní obsah

Karlův most je znovu čistý, vandalské graffiti se podařilo odstranit

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Restaurátor Jakub Tlučhoř označil aktuální vandalský čin za dosud nejrozsáhlejší.

Reklama

Restaurátor, který pro pražskou Technickou správu komunikací (TSK) od soboty odstraňoval graffiti z Karlova mostu, skončil s pracemi v neděli večer.

Článek

Dnes to řekla mluvčí TSK Barbora Lišková. Dodala, že na místě se ještě uskuteční kontrola s památkáři, kteří rozhodnou, zda budou potřeba další úpravy. K poškození mostu se v sobotu policii přihlásil mladý muž.

Modré nápisy v angličtině se objevily na mostě v pátek, pokrývaly pravou stranu zábradlí a části podstavce jedné ze soch a lampy. Případem se v pátek začali zabývat policisté, TSK pak zajistila odstranění graffiti, kvůli kterému restaurátor Jakub Tlučhoř přerušil dovolenou.

Čištění začalo v sobotu po poledni a trvalo do večera následujícího dne. „Na místě ještě bude kontrola se zástupci památkové péče a další postup bude upřesněn,“ uvedla dnes Lišková. Tlučhoř je odborným restaurátorem s licencí na kulturní památky, což je nutná kvalifikace pro podobné práce. Vandalské projevy sprejerů podle svých slov odstraňoval z nejstaršího mostu v metropoli už několikrát, tento případ ale označil za nejrozsáhlejší.

Policie měla při řešení případu k dispozici kamerové záběry, na základě kterých se jí v sobotu v podvečer přihlásil nezletilý pachatel. Podle záběrů s ním byla ještě dívka, jejíž totožnost policie také zná. U obou nicméně nemohou policisté kvůli nezletilosti sdělit totožnost. Trestný čin poškození cizí věci může soud potrestat až tříletým vězením, mladistvým v případě prokázání viny hrozí nižší tresty. Škoda, jež na jedné z nejznámějších památek Česka vznikla, byla předběžně vyčíslena na 100 000 korun.

Most posprejovali vandalové i v minulosti. Loni v prosinci potvrdil pražský městský soud roční podmíněný trest německému turistovi Benjaminu Wittigovi, který spolu se svým bratrem Niclasem Steigerem v létě 2019 posprejoval jeden z pilířů Karlova mostu. Cizinci nechal také stotisícový peněžitý trest a vyhoštění na pět let.

Reklama

Doporučované