Hlavní obsah

Katalánci stávkují. Blokují silnice a komplikují dopravu

Protestující v Katalánsku zablokovali silniceVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Katalánští demonstranti dnes zablokovali některé silnice na severovýchodě Španělska. Kvůli stávce, kterou vyhlásila část katalánských odborů, jsou neprůjezdné i některé trasy do Francie. Ochromena je i železniční doprava.

Článek

Podle katalánských úřadů je doprava ochromena na asi padesáti místech. Problémy jsou i na hlavní barcelonské třídě Diagonal.

Konfederace katalánských svazů vyhlásila stávku oficiálně ve snaze prosadit práva zaměstnanců, ale učinila to v době krize, kterou rozpoutaly katalánské snahy o odtržení od Španělska. K výzvě svazů se připojily i separatistické strany a skupiny. Následně požádaly stávkující, aby protestovali i proti uvěznění separatistických vůdců.

Dnes ráno demonstranti zablokovali několik silnic včetně dálnice severně od Girony, což je hlavní trasa spojující Španělsko s Francií. Ochromena je i dálnice mezi Barcelonou a Madridem. Stávka se projevila i na železnici, protože rychlovlak, který byl na trase Barcelona-Lyon a do Lyonu měl dorazit po poledni, se musel vrátit. Nádraží jsou tak přeplněná cestujícími, ale i protestujícími.

Na některých zablokovaných místech se objevili lidé s transparenty vyzývajícími k propuštění vězněných separatistů. V Gironě několik set lidí prorazilo policejní kordon a postupovali na koleje, aby přerušili železniční dopravu.

Protest by se mohl dotknout také škol, naproti tomu obří barcelonské tržiště Mercabarna provoz nepřerušilo. Otevřely se i barcelonské kavárny a obchody, metro funguje z asi 85 procent.

Koncem října správu nad Katalánskem převzal Madrid, když katalánský parlament na základě výsledku předchozího referenda 27. října vyhlásil samostatnost Katalánska.

Reklama

Doporučované