Hlavní obsah

Katolická církev má nedostatek kněžích, papež František zvažuje výjimku pro ženaté

Papež František je otevřen tomu, aby se ženatí muži stali kněžími.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Papež František v nedávném rozhovoru řekl, že je otevřen tomu, aby se ženatí muži za určitých okolností stali kněžími. Dotlačil ho k tomu nejspíš akutní nedostatek kněžích v některých oblastech.

Článek

Nedostatek duchovních je pro katolickou církev stále větším problémem. Možná proto papež František v rozhovoru pro deník Die Zeit řekl, že by se nebránil tomu, aby se ženatí muži za určitých okolností stali kněžími. Zdůraznil ale, že zrušení celibátu není řešením této situace.

Papež František hodlá zvážit možnost vysvěcení ženatých mužů, kteří se chtějí stát kněžími. Podle něj by to byla šance, jak navýšit počet duchovních o viri probati - tedy ženaté muže, kteří žijí římskokatolickými principy života a jsou doporučeni k zasvěcení.

O podobném návrhu se mluví už léta. Novou pozornost k němu však upoutal až František jako první latinskoamerický papež. Argentinský rodák podle agentury AP prokázal pochopení pro potíže zemí jako je katolická Brazílie, kde je akutní nedostatek kněžích.

I brazilský kardinál Cláudio Hummes - dlouholetý přítel Františka a bývalý vysoce postavený úředník Vatikánu, se zasazuje o to, aby viri probati mohli působit jako kněží v Amazonii. V této oblasti nyní připadá jeden kněz na zhruba 10.000 věřících.

Nestavte zdi, stavte mosty. Vzkázal papež prezidentovi USA.Video: Marie Vladyková

Reklama

Doporučované