Hlavní obsah

Databáze polistopadových kauz: Zemanův Bamberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK, ČTK

30 let české novinařiny: Aféra Bamberg. Miloš Zeman v ČSSD sliboval vliv výměnou za finanční injekci pro svou partaj.

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem databáze je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat. Protože totalitní vůdci poctivou, kritickou a pátrající novinařinu nepřipouštějí.

Článek

Stručně

Novináři v roce 1998 zveřejnili, že se před třemi lety scházel tehdejší předseda ČSSD a pozdější premiér Miloš Zeman v německém Bambergu opakovaně s byznysmenem, emigrantem Janem Vízkem, s nímž se domlouval na injekci do stranického rozpočtu výměnou za vliv na českou politiku a ekonomiku. Vízek Zemanovi a jeho emisarům sliboval i kompromateriály na politickou konkurenci.

V čem byl případ důležitý

Zatímco ODS už řešila skandál se svými fiktivními sponzory a policie rozplétala, kdo se skrývá za smyšlenými jmény dárců, Miloš Zeman byl do té doby „čistý“. Šlo o první velkou odhalenou kauzu, do které byl osobně zapleten. Odhalení bamberských schůzek přinesl pořad Nadoraz České televize, konkrétně Rebeka Křižanová a Lubor Kohoutek. Následoval první velký atak politické moci proti novinářům. Ten novináři prohráli, pořad Nadoraz skončil.

Detailně

Čechošvýcar Jan Vízek měl podle zveřejněných informací nabídnout Zemanovi půlmiliardovou půjčku a materiály, které měly obsahovat zásadní a kompromitující informace na jeho politické soupeře z ODS a ODA. Za to měl chtít Vízek dosazení svých lidí do případné budoucí vlády Miloše Zemana. Ten do Bambergu necestoval sám, u schůzek byl i tehdejší místopředseda ČSSD Karel Machovec a další spolustraník Jaroslav Vlček.

Po zveřejnění kauzy přišel útok na Českou televizi. Miloš Zeman ji tehdy obvinil z toho, že šlo o úmyslnou akci a spiknutí televize proti němu. Současný prezident tehdy tvrdil, že s „psychopatem Vízkem prý vyrazil po pěti minutách dveře“. Později musel připustit, že schůzek bylo více. (Celkem pět.) Na další otázky odmítal odpovědět a pouze opakoval slova o sabotáži, kterou nechá prošetřit. Svoje výroky upravoval několikrát i Machovec. Až po třech letech, v roce 2001, přinesla MF DNES svědectví Vlčka, který potvrdil, že se na schůzkách skutečně domlouvalo dosazení Vízkových lidí k moci. ČSSD ho označila za lháře.

Zemanova ČSSD v nadcházejících volbách v roce 1998 získala 32 % hlasů a Miloš Zeman se stal premiérem.

Vyšetřování nedokázalo žádný trestný čin politikům ČSSD. Vízek jako švýcarský občan nemohl být postaven před soud. Kolem kauzy zůstává celá řada nejasných a znepokojujících otázek.

Reklama

Související témata:
Bamberg

Doporučované