Hlavní obsah

Kauza soudce Sováka: o korupční nabídce věděl manažer Metrostavu

Foto: Repro Česká televize

Soudce vrchního soudu Zdeněk Sovák může dostat až dvanáct let. Pokud jeho korupční případ dospěje k soudu.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily nové okolnosti korupčního případu vrchního soudce Sováka.

Článek

Loni začátkem února se proti sobě v restauraci vedle pražského sídla firmy Metrostav posadili dva muži. Výkonný ředitel stavební společnosti Ivo Vrbka a podnikatel Ladislav Kirschner, bývalý policista a dvakrát odsouzený vyděrač.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Manažerovi největší české stavební společnosti přišel sdělit důležitou věc: má známého, který by uměl Metrostavu pomoci – firma je nepravomocně odsouzena k zákazu veřejných zakázek kvůli úplatkům v kauze hejtmana Davida Ratha. Ale výměnou za 50 milionů by prý mohl odvolací soud trest zmírnit.

Loni na podzim pak příběh začínající popsanou schůzkou vyvrcholil zatýkáním: soudci vrchního soudu Zdeňku Sovákovi od té doby hrozí dvanáct let za korupci. Podle policie to byl právě Sovák, kdo Metrostavu přes prostředníky nabízel zmírnění trestu za úplatek z Rathovy kauzy.

Seznam Zprávy měly nyní možnost prostudovat výpověď, kterou výkonný ředitel Metrostavu Vrbka učinil před necelými dvěma měsíci před kriminalisty. Při výslechu se ukázala dosud neznámá fakta. Například to, že Ivo Vrbka korupční nabídku neoznámil na policii. Nebo že ho detektivové podezírají, že platil za vynášení neveřejných informací z policejního vyšetřování.

Aktéři kauzy soudce Sováka

Zdeněk Sovák – bývalý soudce Vrchního soudu v Praze. Je obviněn, že požadoval úplatek 50 milionů od firmy Metrostav.

Milan Bíba – soudcův pobočník, rovněž stíhaný.

Ladislav Kirschner – bývalý policista a dvakrát odsouzený vyděrač. Fungoval jako prostředník mezi Sovákem a Metrostavem. Spolupracoval s policií.

Ivo Vrbka – výkonný ředitel Metrostavu. Jako první uslyšel od Kirschnera nabídku, že za 50 milionů může Metrostav dostat od soudu nižší trest v korupční kauze Davida Ratha.

Proč si to policisté myslí?

Bývalý policista Kirschner se s výkonným ředitelem Metrostavu setkal loni v únoru dvakrát. Ivo Vrbka u výslechu řekl, že opakovanou nabídku na ovlivnění rozsudku za 50 milionů odhadl jako „blbost nebo nesmysl.“ „Neznělo to důvěryhodně,“ řekl do protokolu.

Ivo Vrbka se s informací o možné korupci neobrátil na kriminalisty, ale svěřil se podle interních pravidel generálnímu řediteli a internímu právníkovi. Pak o průběhu schůzek vytvořil rukou sepsaný zápis.

Nutná odbočka: Ladislav Kirschner, který měl být spojkou na soudce Sováka, se koncem loňského února rozhodl, že v téhle hře pokračovat nebude. A začal spolupracovat s policií. Díky tomu pak kriminalisté sesbírali důležité důkazy a Kirschner je v kauze v pozici jednoho z hlavních svědků. Dnes sedí ve vězení za jeden ze svých vyděračských případů.

Tři miliony od manažera

Výslech manažera Vrbky ukazuje, že jeho spolupráce s Kirschnerem v dalších měsících pokračovala a že vztah obou mužů byl přátelský i obchodní. I když manažer Metrostavu zprvu policistům tvrdil, že Kirschnerovu nabídku odmítl a tím to skončilo.

Z dokumentů plyne, že detektivové Kirschnera s Vrbkou během loňsku sledovali a odposlouchávali. Zjistili tak například, že se v telefonech a na schůzkách bavili o hlavní vyšetřovatelce kauzy nebo o tom, co konkrétně policie v případu dělá a kdo by mohl skončit ve vazbě.

Když se na to ptali policisté při výslechu, Ivo Vrbka si nakonec si vyžádal poradu s advokátem. Po ní prohlásil, že nebude vypovídat, aby si případně nezpůsobil sám trestní stíhání.

„Já jsem podepsal policii mlčenlivost, nemůžu vám k tomu nic říct. To se nezlobte,“ omluvil se nyní Ivo Vrbka, když se ho Seznam Zprávy na podrobnosti výslechu zeptaly.

A další okolnost: Ivo Vrbka kriminalistům přiznal, že poslal Kirscherovi v pěti splátkách tři miliony korun. Vysvětlil to tak, že mu chtěl pomoci z finančních problémů. Aniž zřejmě pořádně věděl, o jaké konkrétně jde. „Žádné zdůvodnění ze strany pana Kirschnera extra nezaznívalo,“ připustil Ivo Vrbka při výslechu.

Z otázek, které policisté Ivo Vrbkovi kladli, je cítit jasný cíl: zjistit, jestli ony tři miliony pro Kirschnera nebyly ve skutečnosti odměnou za informace, že korupci soudce Sováka vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. A o jejím dalším postupu.

Ani pro Seznam Zprávy nechtěl být Ivo Vrbka podrobnější. „Ta půjčka byla Kirschnerova ryze osobní věc, vůbec s tou kauzou nesouvisí. Byl tehdy v těžké situaci,“ uvedl.

Co věděli v Metrostavu?

Další linka, kterou policisté při výslechu sledovali, se dotýkala i Metrostavu: zda firma přes ředitele Vrbku neví o pozadí korupční nabídky víc než oficiálně přiznává.

Metrostav je v kauze v roli svědka, neexistují důkazy, že nabídku na zmírnění trestu u vrchního soudu chtěla firma přijmout, ani že o ní byť jen letmo uvažovala. Na druhou stranu, firma o nabídce byla informována díky Kirschnerovi od února, trestní oznámení podala až na podzim. Nedlouho před tím, než si pro soudce Sováka přišli první prosincovou sobotu policisté do jeho pražského bytu a předali mu obvinění.

Metrostav prodlevu s trestním oznámením už dříve vysvětloval tím, že podobných zaručených nabídek mu po odsouzení v Rathově kauze chodilo víc. Třeba prý i od jakési vědmy, která nepříjemnou situaci firmy hodnotila z pohledu magie. Metrostav je proto nebral vážně. Teprve když nabídek přibývalo, společnost, jak tvrdí, se obrátila na státní zastupitelství.

K nejnovějším zjištěním ohledně role manažera Vrbky nechce firma říkat nic bližšího.

„Jak jsme již uvedli, v záležitosti JUDr. Sováka je Metrostav na straně poškozených. Veškeré informace s případem související sám včas poskytl příslušným úřadům. Vzhledem k tomu, že řízení soudce Sováka ještě není ukončeno a vzhledem k tomu, že se nejedná o naši kauzu, se nemůžeme a nebudeme k věci nadále vyjadřovat,“ reagoval mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Kromě soudce Sováka je v případu stíhán také jeho známý Milan Bíba, který podle policie pomáhal ladit detaily padesátimilionového úplatku a byl v kontaktu právě s prostředníkem pro jednání v Metrostavu Ladislavem Kirschnerem.

Detektivové obvinění staví hlavně na rozsáhlých odposleších, Sovák měl mikrofony namontované v bytě, napíchnutý byl i mercedes, jímž jeho společník Bíba vozil sedmdesátiletého soudce do práce.

Zdeněk Sovák poskytl tento týden rozhovor serveru iRozhlas, v němž prohlásil, že se na nahrávkách jen chvástá a má „blbé řeči.“ Ve skutečnosti by prý Metrostavu nedokázal zařídit příznivý rozsudek.

Reklama

Doporučované