Hlavní obsah

Kauza Staněk popíchla senátory. Žaloba na prezidenta by bez toho měla menší podporu

Žaloba senátorů na prezidenta se vrací ještě do období Rusnokovy vlády.Video: Sabina Slonková

 

Reklama

Vlastizrada se těžko prokazuje, tak na Miloše Zemana vytáhli poučení senátoři hrubé porušení Ústavy.

Článek

Politická krize, kterou vyvolalo váhání prezidenta Miloše Zemana s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka, může mít pro hlavu státu vedlejší následky. Konkrétně právě díky tomu získala plánovaná ústavní žaloba pro jeho údajné hrubé porušování Ústavy větší podporu mezi senátory. Aby její návrh horní komora postoupila k projednání Poslanecké sněmovně, je přitom třeba souhlasu tří pětin přítomných senátorů.

„Zdržování kolem ministra Staňka bude žaloba obsahovat každopádně. A právě tato kauza přiměla k podpoře žalobního návrhu i část senátorů za ODS a ČSSD, kteří jinak tomuto kroku příliš nakloněni nebyli,“ říká reportérka Seznamu Nikol Zwrtková, která se kauze věnuje.

Aktuálně prezident přislíbil odvolat Staňka, který demisi podal již v květnu, k poslednímu červencovému dni. Nadále ale není jasné, zda pak Miloš Zeman jmenuje jako nového šéfa resortu kultury Michala Šmardu, kterého si tam přeje sociální demokracie. Ve středu odpoledne o tom bude s prezidentem znovu jednat premiér Andrej Babiš, kterému hrozí, že se mu v případě neúspěchu rozpadne vládní koalice.

Není to první žaloba, kterou senátoři na prezidenta připravují. První podávali už v roce 2013 na Václava Klause. Nakonec ji však soud neprojednal, protože mezitím Klausův mandát skončil a bylo bezpředmětné se tím zabývat. Také vloni už zvažovali senátoři žalobu pro velezradu na Miloše Zemana. Nakonec však od toho upustili, protože tento trestný čin by se jim těžko prokazoval.

„Proto se poučili a nyní sepsali žalobu na hrubé porušení Ústavy. A dokládají to sérií kroků, které právě v tom řetězu jsou podle senátorů tím hrubým porušením,“ vysvětluje Zwrtková.

Jaké šance na úspěch má žaloba? Které kroky Miloše Zemana podle senátorů porušují Ústavu? Poslechněte si celý rozhovor Nikol Zwrtkové s novinářkou Sabinou Slonkovou v úvodním videu.

Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat každé pondělí od 20:30 na TV Seznam. Anebo si jej můžete pustit ze záznamu níže.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reportéři 22. 7. 2019: Případ unesené dívky, kterou policie nehledala. Žaloba na Zemana. A neomezená data v nedohlednu.Video: Sabina Slonková

Reklama

Doporučované