Hlavní obsah

Každá tečka jeden lidský život. V Česku kvůli covidu-19 zemřelo už 20 tisíc lidí

Foto: Seznam Zprávy

Dvacet tisíc úmrtí na tečkovém grafu.

Reklama

Epidemiologická data Ministerstva zdravotnictví překonala další černý milník. V České republice už v souvislosti s nákazou covidem-19 zemřelo 20 194 osob.

Článek

Jak ukazuje graf níže, už od začátku roku průměrný denní počet úmrtí neklesl pod sto, naopak – v lednu se dostal až nad 170 denně. Po poklesu je pak v druhé polovině února na datech viditelný další strmý nárůst.

Milníku 20 tisíc zemřelých Česká republika dosáhla téměř na rok přesně od prvního odhaleného případu koronaviru.

Česko se nyní nachází na druhém nejhorším místě na světě těsně za Belgií se zhruba 1830 úmrtími na milion obyvatel. A s vysokým počtem úmrtí lidí pozitivních na onemocnění covid-19 statistici evidují i vysoký počet všech úmrtí v Česku.

Ve stejné době, kdy začala stoupat čísla úmrtí kvůli covidu, statistika zaznamenala celkově zvýšenou úmrtnost, která nemá v novodobém Česku obdoby. Když obě křivky z grafů výš srovnáme, je vidět, že jejich vývoj je naprosto souběžný.

Tato data mimo jiné už dlouho potvrzují, že se v Česku umírá výrazně více než obvykle. V zásadě je tedy jedno, jestli se do statistik covidu dostalo například několik obětí dopravních nehod, jak tvrdil v lednu ministr zdravotnictví Blatný. I pokud by statistika úmrtí kvůli covidu měla navíc pár procent, hlavním ukazatelem zůstává nadmíra zemřelých v absolutní souběžnosti s úmrtími na covid.

Tragédie a chladná statistika

Čísla, která grafy ukazují, byla ještě nedávno nepředstavitelná. Počet všech úmrtí v únoru dosahuje stále zhruba 150 % průměru, tedy ani v nejmenším se neblíží normálu.

Statistika ale nikdy neměla příliš velkou sílu ukázat skutečnou tíhu situace. Málokdy byla v minulosti hlavním hybatelem nálady a vnímání různých událostí či témat. Toto privilegium si už dávno zabrala obrazová část zpravodajství, jako jsou fotografie nebo video. S těmi se ale obyčejný graf může jen těžko měřit.

Přesto existuje typ vizualizace, který se obrazu alespoň trochu přiblíží. Místo klasických sloupcových a čárových grafů je možné využít například tečkový graf. Každá tečka v něm znázorňuje jednoho zástupce celkové veličiny, tedy v tomto případě jeden ztracený lidský život.

Následující graf tímto způsobem znázorňuje období od začátku letošního roku.

Takové znázornění se ale nedá používat běžně. Už jen proto, že graf výš ukazuje zhruba osm tisíc úmrtí a při vyobrazení celých dvaceti tisíc obětí by byl značně nepřehledný. To ale zároveň ukazuje, o jak obrovské číslo se jedná. Jakmile nejde jen o čáru táhnoucí se ode dni ke dni, začne být problematické tak velkou hodnotu názorně ukázat. Vypadala by totiž zhruba takto:

Foto: Seznam Zprávy

Dvacet tisíc úmrtí na tečkovém grafu.

Reklama

Doporučované