Hlavní obsah

Každá žlutá karta se počítá, o soupeřích Ruska a Uruguaye může rozhodnout i los

Foto: Profimedia.cz

Budou Španělé a Portugalci taktizovat a raději se tak postavit v osmifinále domácím Rusům než Uruguayi s Luisem Suárezem?

Reklama

Co na MS 2018 v Rusku rozhoduje o pořadí v případě rovnosti bodů.

Článek

Kdo se v osmifinále utká s Ruskem a kdo s Uruguayí? O pořadí mezi Španělskem a Portugalskem ve skupině B může rozhodnout i součet jejich dosavadních žlutých karet. Pokud tedy do postupové hry ještě překvapivě nevstoupí i Írán.

Na světovém šampionátu fotbalistů v Rusku začíná třetí, poslední kolo zápasů v základních skupinách, bojuje se o postup do vyřazovacích částí. Nejvyšší čas připomenout si, co vlastně ve skupinách rozhoduje o pořadí. Vždy platí, že pokud nerozhodne údaj na vyšší řádce, nahlíží se k údaji dalšímu:

a) počet bodů získaných ve skupině

b) větší gólový rozdíl z celkového skóre nastřádaného ve skupině

c) vyšší počet gólů nastřílených ve skupině

Pokud mezi dvěma nebo větším počtem celků nerozhodnou předchozí kritéria, určí jejich pořadí následující:

d) větší počet bodů uhraných ve vzájemných zápasech ve skupině

e) vyšší gólový rozdíl ve vzájemných zápasech ve skupině

f) větší množství gólů nastřílených ve vzájemných zápasech ve skupině

g) větší počet bodů v soutěži fair play, která se vyhodnocuje následovně:

žlutá karta = minus 1 bod

červená karta po druhé žluté = minus 3 body

rovnou udělená červená karta = minus 4 body

žlutá karta, a pak (stejnému hráči) rovnou udělená červená karta = minus 5 bodů

U každého z hráčů v každém jednotlivém utkání se použije vždy jen jeden z těchto možných odpočtů.

h) los.

Ve skupině A, která dnes od 16 hodin vrcholí zápasy Saúdská Arábie-Egypt a Uruguay-Rusko, není mnoho co řešit, viz tabulka:

Týmy Ruska a Uruguaye již mají postup jistý, jen se mezi nimi rozhodne o prvním místě ve skupině. Rusové mají lepší rozdíl skóre, takže jim k výhře ve skupině A stačí remíza, Suáreze a spol. před ně v tabulce skupiny posune jen vítězství.

Nad tím, jak dopadne skupina A, se ještě před zápasy, jež začnou ve 20 hodin, budou moci zamyslet účastníci skupiny B, kde Írán hraje s Portugalskem a Španělé s Marokem.

Platí, že vítěz skupiny A hraje se druhým ve skupině B, vítěz skupiny B s druhým ve skupině A.

Průběžná tabulka „béčka“ vypadá následovně:

Bez šance postoupit už je jen Maroko.

Írán posune dál výhra nad Portugalskem. Případně i remíza, to by však Španělé museli s Marokem prohrát, a to o dvě a více branek.

Portugalcům i Španělům stačí k absolutní jistotě postupu uhrát dnes večer remízu. Španělé si mohou dovolit i prohrát, pokud Írán prohraje nebo si v případě remízy s Portugalci dnes večer nevylepší skóre tak, aby bylo lepší než to španělské.

Vítězem skupiny hypoteticky ještě může být i Írán, v praxi se asi bude rozhodovat na dálku mezi Španěly a Portugalci, pokud by tomu tak bylo, záleželo by na tom, kdo z nich uhraje dnes večer víc bodů, případně zvítězí větším rozdílem.

Brazilský šampion Cafú vidí nejlepšího hráče světa v Portugalci Cristianu Ronaldovi:

Video: Luděk Mádl

Pikantní situace by nastala, pokud by Španělé i Portugalci shodným výsledkem remizovali či zvítězili. Pak by oba týmy měly stejný počet bodů, shodné skóre a nerozhodl by mezi nimi ani vzájemný zápas, ve kterém se rozešli výsledkem 3:3.

Pak by došlo na soutěž fair play. V ní má aktuálně Portugalsko minus 2 body za 2 žluté karty, Španělsko minus 1 bod za jedno napomínání. I to se dnes večer ještě může změnit.

Reklama

Doporučované