Hlavní obsah

Každý čtvrtý nezaměstnaný je v exekuci. Nemají motivaci pracovat

Zhruba každý čtvrtý bez práce má exekuci. A s ní se mu nevyplácí hledat zaměstnání.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na 48 tisíc lidí je bez práce a v exekuci. Často se takovým lidem paradoxně nevyplatí se nechat zaměstnat. Podle nejnovějších údajů Úřadu práce přitom firmám chybí téměř 317 tisíc pracovníků

Článek

Podíl lidí bez práce byl v říjnu opět rekordně nízký – 2,8 procenta. Jde o nejnižší míru nezaměstnanosti ve statistikách Úřadu práce. Stejný úřad ale zveřejnil i daleko méně radostný údaj. Značný podíl lidí bez práce je v exekuci.

„Skutečně každý čtvrtý uchazeč o zaměstnání má exekuci, celkové číslo je 48 tisíc,“ řekla Kateřina Sadílková, generální ředitelka Úřadu práce. A dodala, že exekuce představuje významnou bariéru na trhu práce.

Lidé v dluzích v České republice paradoxně ztrácí motivaci pracovat. A to i přesto, že nabízená mzda roste. Lidem v exekuci totiž zůstane jen nezabavitelná část a ta příliš nereflektuje jestli pracují nebo ne.

„Bez manželky a bez dětí člověk v exekuci s pohledávkami třeba u státu, dluží například zdravotní pojišťovně nebo za poplatky u soudu, tak si může vydělat jen mezi sedmi až devíti tisíci korun,“ říká Pavla Aschermannová, garantka programu zadluženosti v obecně prospěšné společnosti Rubikon centrum. Lidem v exekuci tak zůstane částka, se kterou zejména ve větším městě nejde vyžít.

A co víc, zatímco když lidé s exekucemi zůstanou bez práce, dostanou k nezabavitelné části ještě různé dávky, pokud ale vyrazí do práce, nemají na ně nárok.

„Dávky se vypočítají ze mzdy před exekuční srážkou. Oni nedostanou nic navíc a ještě díky vysoké mzdě přijdou o nárok na příspěvek na bydlení a na další dávky,“ vysvětluje Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Podle odborníků proto v určitých situacích zadlužení lidé nemají jinou možnost než si přivydělávat nelegálně, nebo z pohraničí vyrážet za prací do ciziny.

Přitom pracovníci v Česku kriticky chybí. V říjnu hlásily firmy na Úřad práce bezmála 317 tisíc volných pracovních míst. Nezaměstnaných v říjnu bylo 215 622.

Reklama

Doporučované