Hlavní obsah

Kazíte nám podnikání, stěžují si miliardáři a žalují Česko

Česku jde v arbitrážích až o 25 miliard korun.

 

Reklama

Co mají společného Sebastian Pawlowski, Josef Šťáva, Ivo Valenta nebo Marek Čmejla? Chtějí po Česku miliardy v investičních arbitrážích.

Článek

Známý švýcarský developer Sebastian Pawlowski chtěl se svými firmami stavět na okraji Prahy městečko až pro tři a půl tisíce lidí. Pole v katastru Benic i získaly nálepku stavebních pozemků. Soudy ale rozhodnutí magistrátu zrušily a z lukrativních parcel se staly zemědělské lány.

A proto, jak Seznam tento týden informoval, Pawlowského firmy zahájily se státem arbitráž o miliardové odškodné. (Podívejte se v reportáži, jak spor vznikl.)

Pawlowski podal žalobu na stát kvůli polím, kde chtěl stavět.

Pawlowski se tak zařadil po bok dalších miliardářů, kteří se pustili do mezinárodní investiční pře se státem kvůli tomu, že jim úřady zkazily byznys.

Nejdál je kauza senátora Ivo Valenty a jeho kyperských firem, které ovládají loterijní holding Synot. Do sporu se vrhly kvůli zrušeným licencím na provozování videoloterijních terminálů a chtějí odškodné přesahující miliardu korun. Navíc, pokud by uspěly, dá se čekat, že se do mezinárodních soudních tahanic pustí další hazardní firmy.

Nejnověji se Ministerstvu financí, které má arbitráže v gesci, přihlásil se svým nárokem Čechošvýcar Josef Šťáva. Vleklou přetahovanou o odškodné za zmařený obchod s krevní plazmou známou jako Diag Human se rozhodl po obecné mezinárodní justici, u níž mimochodem aktuálně uspěl, přesunout i k arbitrážnímu tribunálu. A jde o hodně – konkrétně o 13 až 14 miliard korun.

Hrozbou mezinárodního rozhodčího řízení tentokrát kvůli liknavému postupu policie a soudů operuje i nizozemská společnost Fynerdale Holdings, za níž stojí někdejší uhlobaron z Mostecké uhelné, dnes spolumajitel Škoda Transportation Marek Čmejla. Tato společnost přišla o miliardy ve fingovaném obchodu s modrým mákem. Česku vyčítá, že dosud nebyli podvodníci odsouzeni.

Reklama

Doporučované