Hlavní obsah

Stát prohrál spor s Diag Human v Lucembursku. Firmě se otevřela cesta k českým penězům

Diag Human uspěl ve sporu s Českou republikou.Video: Nohl Radek

 

Reklama

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík řekl, že se bude proti rozhodnutí soudu bránit.

Článek

V kauze Diag Human zaznamenal stát překvapivou soudní prohru. Firma v miliardovém sporu kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou uspěla u odvolacího soudu v Lucembursku.

Diag Human má podle tohoto verdiktu šanci na exekuci českého majetku v Lucembursku. „Teoreticky to hrozí, ale neobávám se toho, protože to ještě není vykonatelné,“ řekl Seznamu ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Rozsudek lucemburského soudu však přesto ministra překvapil. Stát se podle něj bude dál bránit. „V žádném případě tohle nepokládám za možné nechat plavat,“ doplnil Ludvík.

Advokát Diag Human Jan Kalvoda nechtěl rozsudek soudu, ani další kroky firmy komentovat.

Firmě Diag Human už v roce 2011 soud vyhověl a zmrazil veškeré peníze České republiky na účtech dvou bank. A jen díky odvolání českého státu se společnost nakonec k penězům nedostala.

Po bezmála šesti letech ale nyní soud v Lucembursku původní verdikt potvrdil. Rozsudek překvapil, protože až dosud byla Česká republika v zahraničních sporech s firmou úspěšná.

Majitel Diag Human Čechošvýcar Josef Šťáva už v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy avizoval, že se zaměří na zajištění českých peněz v zahraničí. Předtím v několika zemích žádali o zajištění uměleckých děl z majetku českého státu.

„Poučili jsme se, na umělecká díla už nesáhneme, ale toky peněz Česka máme zmapované,“ uvedl Šťáva.

Video: Majitel Diag Human Josef Šťáva prolomil mlčení.

Firma navíc před několika dny zahájila se státem mezinárodní arbitráž. Nyní má Česko a Diag Human půl roku na to, urovnat spor smírem, pak může Šťávova firma podat oficiálně žalobu.

A nepůjde o málo. Aktuálně Diag Human vyčísluje svůj nárok za zmařenou investici do obchodu s krevní plazmou na 14 miliard korun.

Reklama

Doporučované