Hlavní obsah

Útočí na stát arbitráží. Jak obstavit Česku majetek, mám nacvičené, říká

Víme dobře, kde má Česko v zahraničí majetek, říká Čechošvýcar Josef Šťáva.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Smír jsem státu nabízel několikrát, už pro něj nevidím prostor, uvedl v exkluzivním rozhovoru o kauze Diag Human Čechošvýcar Josef Šťáva.

Článek

Je to skoro deset let, co se cenná umělecká díla stala rukojmím vleklé kauzy Diag Human. V Rakousku byl na čas obstaven třeba obraz Emila Filly Dvě ženy. „Poučili jsme se, na umělecká díla už nesáhneme, ale toky peněz Česka máme zmapované,“ varuje v exkluzivním rozhovoru, který před časem poskytl Seznam Zprávám, majitel lichtenštejnské firmy Diag Human Čechošvýcar Josef Šťáva.

To nakonec ani nebude potřebovat, pokud mu vyjde nejčerstvější tah. Jak zjistila redakce Seznam Zpráv, po čtvrtstoletí tahanic před vnitrostátním arbitrážním tribunálem a klasických soudních pří v zahraničí se Diag Human rozhodla zahájit mezinárodní investiční arbitráž.

Že byl učiněn první formální krok, potvrdil redakci náměstek ministra financí Ondřej Landa. „Obdrželi jsme oznámení o existenci sporu, což je první formální krok k zahájení potenciální arbitráže,“ uvedl Landa, jehož sekce má investiční arbitráže vedené proti Česku na starosti. Nyní má Česko a Diag Human půl roku na to, urovnat spor smírem, pak může Šťávova firma podat oficiálně žalobu.

A nepůjde o málo. Aktuálně Diag Human vyčísluje svůj nárok za zmařenou investici do obchodu s krevní plazmou na 14 miliard korun.

Jak je pravděpodobný smír? Co čeká Česko v arbitráži? Jak spor vůbec začal? Podívejte se na video Večerních zpráv.

Diag Human udělal první krok v arbitráži s Českem. Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované