Hlavní obsah

Kdo je Brett Kavanaugh a proč by nás ožehavá americká kauza měla zajímat?

Foto: Reuters

Ilustrační foto.

Reklama

Právě dnes senátoři v americkém Kongresu odhlasovali nominaci Bretta Kavanaugha na soudce nejvyššího soudu. Nyní mají 30 hodin na debatu, po které teprve proběhne konečné hlasování. Kdo je však Brett Kavanaugh a proč by nás měl zajímat?

Článek

Kauzu Bretta Kavanaugha bedlivě sledují americká a zahraniční média, už pár týdnů to je hlavní téma politických relací, jeho slyšení před senátním výborem dokonce některé americké restaurace naladily na svých televizích místo sportovních utkání.

Kdo je Brett Kavanaugh a proč by nás ožehavá americká kauza měla zajímat? Přinášíme přehled hlavních faktů:

  • Brett Kavanaugh je favorit prezidenta Donalda Trumpa. Navrhl ho na uprázdněné, deváté, místo na nejvyšším soudě USA. Pokud jeho nominaci schválí Kongres, bude funkci zastávat doživotně – pokud se nerozhodne sám rezignovat.
  • Pokud bude zvolen, posílí konzervativní křídlo nejvyššího soudu. Kavanaugh se staví proti potratům, je odpůrcem sňatků osob stejného pohlaví, mohl by zakázat pozitivní diskriminaci, posílit právo na nošení zbraně a měl by vliv na konečné rozhodování o trestu smrti.
  • V minulých týdnech se ale pozornost přesunula k obviněním ze sexuálního napadení. První z nich vznesla Christine Fordová, která uvedla, že ji Brett Kavanaugh sexuálně napadl na střední škole.
  • Ze sexuálního obtěžování ho pak obvinilo i několik dalších žen, vyšetřování obvinění se ujala FBI. Měla na to však omezený čas. Vyslechla zřejmě jen jednu z údajných Kavanaughových obětí, zaměřila se ale na jeho spolužáky ze střední a vysoké školy. Zprávu už mají k dispozici senátoři a prezident Trump.
  • Kavanaugh se emotivně bránil před senátním výborem, který si jeho a Christine Fordovou předvolal. Ve svém projevu hovořil o tom, že útoky proti jeho osobě jsou zřejmě motivovány potlačovaným hněvem vůči prezidentu Trumpovi, strachem, který byl nespravedlivě rozdmýchán ohledně jeho profesní historie či pomstou ze strany Clintonových.
  • A proč je hlasování o Brettu Kavanaughovi tak důležité? Nejvyšší soud USA je obdoba našeho Ústavního soudu, podle jeho rozhodnutí se řeší další kauzy u ostatních soudů USA, verdikty nastavují precedenty platné desítky let a mají vliv na mezinárodní vztahy i americkou domácí politiku.

Jak hlasování dopadne, se dozvíme o víkendu.

Reklama

Doporučované