Hlavní obsah

Kdo je nový americký ministr zahraničí Pompeo? Obhájce Guantánama se s Trumpem rozchází v otázce Ruska

Novým ministrem zahraničí USA je Mike Pompeo.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Novým šéfem americké diplomacie je Mike Pompeo, který má za sebou několik kontroverzí. Pompeo sice patří mezi Trumpovy skalní příznivce, v otázkách americko-ruských vztahů se však s prezidentem rozcházejí.

Článek

Do čela americké diplomacie ve čtvrtek jmenoval americký Senát ředitele CIA Mikea Pompea. Post ministra zahraničí přebírá místo odvolaného Rexe Tillersona, který odstoupil na konci března.

Pompeo platí za Trumpova loajalistu. Americký prezident hned po Tillersonově odchodu předpověděl, že Pompeo v nové pozici odvede výbornou práci. Už před rokem ho dosadil do čela CIA. Před několika týdny Trump svého oblíbence poslal také na schůzku do Severní Koreje.

S Donaldem Trumpem Mikea Pompea spojuje mnohé, třeba cit pro kontroverzní výroky.

Třiapadesátiletý Pompeo se v minulosti postavil proti zavření americké věznice v Guantánamu, která opakovaně čelila obvinění z týrání vězňů. „Muži a ženy pracující v Guantánamu nikoho netýrají, jsou to vlastenci,” řekl v roce 2014 v reakci na zprávu, podle které vězni podstupovali takzvaný waterboarding. O rok dříve po návštěvě zařízení uvedl, že vězni, již drželi protestní hladovku, vypadali podezřele při těle.

Když v roce 2010 kandidoval do Kongresu, na jeho twitterovém účtu se pro změnu objevil článek, který jeho demokratického protivníka s indickými kořeny Raje Goylea označoval za „turbaňáka” (anglicky turban topper). Později se za to Pompeo omluvil, na billboardy si ale napsal, aby občané „volili americky”.

Trumpovi mohla imponovat také Pompeova činnost z roku 2014, kdy patřil do vyšetřovacího týmu, který prověřoval incident v libyjském Benghází, při němž zemřelo několik pracovníků americké ambasády. Hlavní vlnu kritiky schytávala tehdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Pompeo ji obviňoval ze zamlčování informací veřejnosti, čímž se měla snažit pomoci Baracku Obamovi podruhé za sebou usednout do Bílého domu.

Podle zámořských médií ale Pompeo například v oblasti americko-ruských vztahů razí tvrdší linii než prezident Trump. Vladimira Putina označil za nebezpečného a na rozdíl od Trumpa podpořil zprávy o zapojení Kremlu do posledních prezidentských voleb.

Reklama

Doporučované