Hlavní obsah

Kdo může porazit Zemana? Politici začínají v prezidentské volbě taktizovat

 

Reklama

Hlavně nedopustit, aby Miloš Zeman vládl na Hradě dalších pět let. Tento cíl pro prezidentské volby v roce 2018 si už teď dali Starostové a nezávislí, ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Rozhodující bude postoj ANO a ČSSD.

Článek

Kdo bude kandidovat příští rok v další přímé prezidentské volbě sice ještě nevíme, nicméně jedna věc už je téměř jistá. S největší pravděpodobností se nebude opakovat situace z roku 2012, kdy do boje o přízeň voličů vysílaly své kandidáty skoro všechny parlamentní strany. Tím mimo jiné docílily toho, že se voličská přízeň výrazně roztříštila.

Zkušenosti z první volby a hlavně zkušenosti s prezidentováním Miloše Zemana teď nutí pravicové i levicové strany k úvahám, jakou zvolit taktiku, aby Zeman už neměl podruhé šanci uspět.

„Hlavně aby prezident nedělal ostudu"

„Netrvám na tom, aby TOP 09 stavěla svého kandidáta. V zájmu toho, aby prezident České republiky nedělal v zahraničí ostudu a byl ochoten držet prozápadní kontinuitu naší země, jsme ochotni podpořit i jiného než našeho kandidáta,“ oznámil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Minule jeho strana vyslala do boje o Hrad svého tehdejšího předsedu Karla Schwarzenberga, který postoupil až do finálové bitvy.

Své názory na příští prezidentskou volbu formulovali političtí lídři při nedávné předvolební debatě Seznamu. Podobný postup jako Kalousek v ní navrhl i předseda ODS Petr Fiala a šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Všichni tři se shodli na nutnosti porazit Miloše Zemana. Stejně tak i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, i když ten by volil jinou taktiktu než domlouvání společného kandidáta.

„Zatím jsme toho názoru, že my nikoho stavět nebudeme. Došlo by k tříštění sil, což není ku prospěchu věci,“ řekl Bělobrádek. Zároveň se mu ale nezamlouvá Kalouskův návrh na domluvě stran na jednom kandidátovi. „Společný kandidát by měl tu nevýhodu, že kvůli Kalouskovi by měl minus dvacet procent, kvůli lidovcům minus dalších dvacet procent, kvůli levici také minus dvacet,“ vypočítával šéf lidovců. Lidovci se tak spíš budou chtít přiklonit k některému z nezávislých kandidátů, který bude nejblíž jejich konzervativním hodnotám.

Jediný, kdo během předvolební debaty vyjádřil pochopení - možná až náklonnost - k Miloši Zemanovi, byl předseda hnutí ANO Andrej Babiš: „Nemyslím si, že ho musím neustále kritizovat.“ Zdůraznil, že jeho hnutí teprve rozhodne, jestli vybere, či nevybere svého kandidáta pro příští prezidentskou volbu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se zatím omezil na výrok, že i v jeho straně budou primárky a že většina voličů ČSSD minule volila Miloše Zemana, což teď dává sociálním demokratům právo udělat si názor na to, jak si jako prezident vede.

Kdo by měl nyní největší šanci Miloše Zemana porazit, napoví už zítra na Seznamu výsledky exkluzivního průzkumu.

Reklama

Doporučované