Hlavní obsah

Řada kněží je jako Jekyll a Hyde. Halík o zneužívání v církvi a proč nechce nahradit Duku

Dvě minuty z Výzvy s Tomášem Halíkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

„Očekávalo se, že kněz bude svatý, neposkvrněný muž, a mnozí tomu vyhověli tím, že svá selhání a slabosti potlačovali,“ říká ve Výzvě katolický kněz Tomáš Halík na otázku, proč se sexuálním predátorům uvnitř církve dařilo skrývat.

Článek

„Když instituce přeroste víru, je to problém. A je třeba nějaká reforma. Myslím, že dnes stojíme před nutností velké reformy,“ komentuje Halík ve Výzvě aktuální otázky, které hýbou nejen českou katolickou církví.

Celý pořad Výzva s katolickým knězem a teologem Tomášem Halíkem:

Výzva s Tomášem Halíkem: O nástupci arcibiskupa Duky i podpoře prezidentské kandidátky Zuzany Čaputové.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Biskupové byli v posledních týdnech konfrontováni s případem, který zveřejnil pořad Zvláštní vyšetřování – svědectví ženy o dlouholetém znásilňování konkrétním knězem měli k dispozici zástupci církve dlouhých deset let a nic v této věci nepodnikli. Kněz byl suspendován až letos v lednu po zásahu Vatikánu.

„Viděl jsem řadu kněží, kteří chtěli před sebou i před společností vystupovat jako lidé, již nemají žádné problémy. Ale čím víc se stylizovali, tím víc v nich bobtnalo to druhé. Pak si ten člověk ani není vědom toho, že je pan Jekyll a pan Hyde,“ říká Halík.

Chování kněží, kteří popírají sexuální ataky na věřící, popisuje výrokem Ježíše z evangelia: „Jste jako obílené hroby, navrch jste bílí, čistí, uvnitř jste plní hniloby.“

Ve Výzvě Halík naznačil, že církev potřebuje generační obměnu na pozicích biskupů, a věří, že v tomto směru bude nový apoštolský nuncius v České republice postupovat.

Nuncius bude rovněž papeži Františkovi doporučovat nástupce pražského arcibiskupa Dominika Duky, který už loni předal papeži rezignaci kvůli dosažení věku 75 let, nicméně zůstává v úřadu právě do doby, než papež rozhodne, kdo ho nahradí.

Tomáš Halík, který je od roku 1990 farářem pražské akademické farnosti, naznačuje, že v minulosti pomýšlel na postup v rámci církevní hierarchie, nakonec ale zůstal: „Mám akademickou svobodu. Můžu říkat, co chci. Nemusím se omezovat.“

Na přímou otázku, zda by chtěl v budoucnu nahradit Dominika Duku, říká: „Neměl bych zájem. Jsem přesně na tom místě, které je vhodné pro mou roli.“

Otevřená podpora Čaputové

Před pár týdny zasáhl i do předvolebního boje o novou hlavu státu na Slovensku. Přímo podpořil liberální političku Zuzanu Čaputovou, která nakonec zvítězila. Halík na ní oceňuje to, že je spirituální a morální člověk, neznamená to však, že souhlasí s názory na manželství homosexuálů.

Halík zdůrazňuje, že i on hájí konzervativní hodnoty, ale podle něj by „církev měla změnit přístup k lidem“. Například trnavský biskup Ján Orosch, který podporu Čaputové nazval „těžkým hříchem“, má podle Halíka pohled odpovídající „rozhledu venkovských farářů 19. století“.

Reklama

Doporučované