Hlavní obsah

Prymula je novým ministrem zdravotnictví, Zeman ho jmenoval v Lánech

Foto: vlada.cz

Epidemiolog Roman Prymula.

Reklama

aktualizováno •

Exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha vystřídal vládní zmocněnec pro zdravotnictví Roman Prymula.

Článek

Novým ministrem zdravotnictví se stal vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. V Lánech ho do funkce jmenoval prezident Miloš Zeman.

Premiér Andrej Babiš (ANO) jméno nástupce Adama Vojtěcha, který dnes oznámil rezignaci, uvedl v pondělí dopoledne na svém Twitteru. „Navrhnul jsem panu prezidentovi na post ministra zdravotnictví pana profesora Romana Prymulu. Pan prezident mi slíbil, že mému návrhu dnes vyhoví tak, aby mohl být nový ministr zdravotnictví uveden zítra do úřadu,“ uvedl Babiš.

Do funkce bude Prymula uveden v úterý.

Babiš řekl, že změnu na postu ministra se Zemanem předjednal o víkendu.

Bývalý náměstek ministra Vojtěcha v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že je připraven okamžitě začít úřadovat. „Klíčové je zastabilizovat situaci, která tady je. Chci dramaticky zlepšit komunikaci, protože to nám asi veřejnost vyčítá. To znamená, aby ta opatření, která se budou zveřejňovat, aby nebyla komplikovaná. Aby byla jednoznačná. Také se musí zapojit do toho systému kraje,“ popsal Prymula své první cíle v nové funkci.

Vojtěchův odchod měl být jasný podle jeho podřízených už v neděli odpoledne, kdy narychlo svolal povinné jednání všech podřízených a také si zrušil program na tento týden.

Poté, co Vojtěch oznámil svůj odchod, se spekulovalo také o možnosti, že by Vojtěcha vystřídal Aleksi Šedo, který posledních osm let působil jako děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. A nedávno se stal také náměstkem ministra zdravotnictví – nahradil právě Romana Prymulu.

Už v minulosti se uvažovalo o tom, že by úřad mohl převzít šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Ten však popřel, že by mu někdo post nabídl. „S nikým jsem o tom nemluvil. Mohu potvrdit, že to se mnou nikdo neřešil,“ řekl Ludvík Seznam Zprávám.

Babišovou favoritkou byla už v minulosti profesorka Věra Adámková, poslankyně a předsedkyně sněmovního výboru za vládní hnutí ANO. Adámková však vyloučila, že by v čele resortu vystřídala Vojtěcha. „Můj názor je konzistentní a stále platí, do čela ministerstva jít nechci,“ řekla Adámková.

V osm hodin večer Babiš vystoupí v televizi s projevem k občanům.

Podívejte se, o co přicházíme. Roušky Adama Vojtěcha:

+8

Reklama

Doporučované