Hlavní obsah

Nechtěl jsem být politik. Situace je ale velmi urgentní, říká Prymula

Foto: Profimedia.cz

Vládní zmocněnec pro zdravotnictví a zřejmě budoucí ministr Roman Prymula.

Reklama

Epidemiolog Roman Prymula v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že dokud nebude mít za sebou jednání s prezidentem, nelze o něm zatím mluvit jako o ministrovi. Je ale připraven okamžitě začít úřadovat.

Článek

Kdy jste se dozvěděl, že z vás chce mít premiér nového ministra zdravotnictví?

Já ještě nic nevím. Teď něco údajně vyšlo, ale já jsem ještě nehovořil s těmi klíčovými lidmi. Teď oficiálně jsem nominant, ale nerad bych, aby se tady říkalo, že jsem ministr, protože nejsem ministr. Nejdřív to musím probrat s klíčovými osobnostmi.

Kladete si nějaké podmínky?

Já se k tomu stavím tak, že kdyby tady nebyla ta krize, tak bych to velmi zvažoval, protože já jsem opakovaně deklaroval, že nechci jít do politiky. A ministr už je pozice, která je politickou nepochybně. Ale když je teď situace na ministerstvu ohledně řešení koronavirové krize velmi urgentní, tak jsem neměl šanci to odmítnout, protože by to bylo neseriózní. Takže jsem přijal nabídku být nominantem v tuto chvíli.

Obrátili se na vás tedy hlavně z důvodu, že počty strmě rostou a vy jste epidemiolog?

Myslím si, že opravdu teď hlavní úkol ministerstva je zvládnout krizi a bude jakýsi krizový management. A teď nechci spekulovat, ale myslím, že jeden z důvodů také je, že tu situaci znám, s těmi lidmi jsem byl v kontaktu, protože teď není možno přehodit tuto roli na někoho, kdo by do systému přišel plně nově. Na to skutečně čas není.

Pokud nabídku přijmete, co bude v tu chvíli pro vás hlavním úkolem?

To klíčové je zastabilizovat situaci, která tady je. Chci dramaticky zlepšit komunikaci, protože to nám asi veřejnost vyčítá. To znamená, aby ta opatření, která se budou zveřejňovat, aby nebyla komplikovaná. Aby byla jednoznačná. Také se musí zapojit do toho systému kraje.

S nyní již tedy bývalým ministrem Adamem Vojtěchem jste byli v užším výběru na ministra už v roce 2017. Andrej Babiš ale zvolil nakonec jeho. Jak to vnímáte, nyní Vojtěcha střídáte?

To nebyl výběr, který by byl veřejnou kompetencí. To bylo tehdy čistě na panu premiérovi, koho si zvolí do čela resortu. A tehdy si vybral Adama Vojtěcha - k tomu asi já těžko mohu něco říci.

Plánujete dělat na ministerstvu personální změny?

Nevylučuji, že nějaké drobné personální změny nastanou. Ale teď to není ani tak o personálních změnách, ale abychom velmi rychle začali fungovat a pokračovat v nějakých těch trendech v systému - trasování a podobně. Teď není čas tam měnit půl týmu, to by nefungovalo.

Pokud dneska vše proběhne dle plánu, tak už do úřadu jdete zítra?

To já nevím, já říkám, že jsem ještě ta klíčová jednání neabsolvoval. Takže počkám, jak to bude rozhodnuto.

Jaká myslíte klíčová jednání?

To rozhodnutí je na panu prezidentovi. Podle toho, jak on se vyjádří, tak pak se dá dělat další timing.

Pokud se vyjádří pozitivně, co bude následovat pak?

Pokud dojde ke jmenování, tak bych oficiálně převzal úřad a pak od tohoto momentu by to mělo fungovat.

Kdy se to dá očekávat?

Já si myslím, že to půjde poměrně rychle, protože tady není čas na nějaké čekání. Myslím si, že to bude v horizontu jednotek dní.

Ještě se vrátím úplně na začátek. Kdy přesně jste nabídku vést ministerstvo dostal? Kdy se rozhodl Adam Vojtěch skončit?

Nevím, kdy se Vojtěch rozhodl, ale nějaká první diskuze byla o víkendu. Spekulovalo se, že se to řešilo už minulý týden.

Berete to jako dočasnou funkci, nebo tam setrváte déle?

Je třeba si uvědomit, že je třetí čtvrtina volebního období. A myslím si, že do jeho konce bude dostatek práce s epidemií, takže po tuto dobu bych tam zůstal tak jako tak, pokud nebudu odvolán. Práce bude dostatek.

Reklama

Související témata:

Doporučované