Hlavní obsah

Kdo zná Prahu líp než lidé bez domova? Myšlenka, která stála za projektem průvodců Pragulic

Rozhovor se zakladatelkou sociálního podniku Pragulic Terezou Jurečkovou a průvodcem po Praze Vojtěchem Fiedlerem.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zakladatelka spolku Pragulic Tereza Jurečková v rozhovoru mluví o tom, jak vypadají prohlídky města v doprovodu lidí, kteří se ocitli na ulici nebo propadli drogám. Její projekt navíc dává lidem bez domova příležitost vydělat si peníze.

Článek

Špatná životní zkušenost, shoda náhod nebo nemoc. Důvodů, proč se lidé dostávají na ulici a přijdou o všechno, je nespočet. Přesto mají jedno společné – ve městě se vyznají jako málokdo.

Pražští lidé bez domova mohou dnes díky Tereze Jurečkové a Pragulicu provádět zájemce po různých zákoutích města. Karlovo náměstí nebo Uhelný trh zná každý. Lidé bez domova ale tahle místa znají z jiného úhlu pohledu a vybavují se jim k nim neobvyklé příběhy. O ty se pak nezdráhají podělit s návštěvníky prohlídek.

Sami průvodci musí k zařazení do týmu projevit snahu. Ne každý je odjakživa extrovert a jen málokterý z nich si dokáže představit, že by ho z ulice dostalo provádění lidí. Lidé, kteří jsou v Pragulicu zaměstnaní, proto zájemce školí a první prohlídky s nimi absolvují. Každý z nich si je pak přizpůsobí dle svého.

Na procházky Prahou běžně chodí lidé, co v Praze roky bydlí. Na prohlídce se však zaručeně dozvědí něco, co dosud nevěděli. Například průvodce Robert zná nazpaměť všechny vlakové jízdní řády, železnice je jeho život.

Roman zase plánuje své prohlídky na noční hodiny a zájemce seznámí nejen s místem, kde přespává, ale také poodhalí místa, která jsou bezprostředně spjatá s drogami.

Jiní se pak vydávají jinou tematickou cestou, návštěvníkům během prohlídky třeba zahrají na hudební nástroj – to je případ i průvodce Vojtěcha Fiedlera. „Já jsem věren svému příjemní Fiedler, šumař. Furt šmrdlám na housle,“ říká sám průvodce, který býval členem Pražské filharmonie.

Cílem Pragulicu je obohatit obě dvě skupiny. Návštěvníkům dopřát výjimečný zážitek a lidem bez domova pomoci z tíživé situace.

„Spolupráce s člověkem, který spí venku, je v nějaké nestabilní situaci, není úplně jednoduchá. Pokud chceme mít dobrou spolupráci a chceme se na toho člověka spolehnout, tak víme, že musí být někde v klidu, mít si kde nabít telefon, mít se kde vyspat, kde si uložit věci, umýt se. Takže vždycky, když je někdo nový, tak se mu snažíme zajistit ubytování aspoň v azylovém domě nebo v ubytovně,“ říká Tereza Jurečková s tím, že pomoci lidem z ulice na suché místo pod střechu je jejich primární snahou.

Rozhovor se zakladatelkou sociálního podniku Pragulic Terezou Jurečkovou a průvodcem po Praze Vojtěchem Fiedlerem můžete zhlédnout v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované