Hlavní obsah

Kdy budou výsledky z Ameriky? Zmást může volební fata morgána

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Sčítání korespondenčních hlasů v Minnesotě.

Reklama

Trpělivost, Ameriko. Takový vzkaz posílá americkým voličům agentura AP. Důvod? Výsledky prezidentských voleb se totiž dost pravděpodobně dozvědí později, než jsou zvyklí. A s nimi i zbytek světa.

Článek

Kdy se dozvíme, kdo vyhrál?

Jasno nemusí být v úterý v noci, ale ani ve středu ráno, možná ani za několik dní či týdnů. Ale neznamená to, že se něco pokazilo nebo že se podvádí. Někde letos mohou být výsledky daleko dříve než v minulých volbách. A někde naopak daleko později. Všechno vysvětlíme!

Obvykle se výsledky zveřejňují během volební noci, tentokrát tedy v noci z úterý 3. listopadu na středu 4. listopadu. Tedy, často nejde o sto procent sečtených hlasů, ale o číslo, ze kterého je vítěz v daném státě už zřejmý.

Když v průběhu noci hlavní média na mapě vybarví stát modře nebo červeně, je s největší pravděpodobností skutečně vymalováno a pořadí kandidátů už se nezmění. Ve skutečnosti jde ale stále ještě o projekci.

V jednotlivých amerických státech mohou volební místnosti zavírat v různou dobu. Volby skončí nejdřív ve větší části Indiany a Kentucky, tedy o půlnoci středoevropského času. O hodinu později se zavírají místnosti na Floridě a dalších státech na východním pobřeží. Jako vůbec poslední zavře volební místnosti Aljaška. V Praze bude už středa, 7 hodin ráno.

Proč se může sčítání tak protáhnout?

Důvodem je, jak jinak tento rok, pandemie koronaviru. Miliony Američanů se totiž rozhodly neriskovat nákazu fyzickou účastí ve volebních místnostech a odevzdaly svůj hlas korespondenčně. A to znamená i delší sčítání.

Volební komisaři musí vyndat hlasy z obálek, zkontrolovat kvůli chybám, roztřídit je a srovnat - a teprve pak putují hlasovací lístky k naskenování. Některé americké státy, například Florida nebo Ohio, jsou na sčítání korespondenčních hlasů vybaveny dobře a s celým procesem začaly dokonce i týdny před volebním dnem.

Několik států ale začne obálky zpracovávat až ve volební den a náskok tedy nemají. Sečíst hlasy ještě během volební noci současně s hlasy odevzdanými osobně je tudíž nadlidský úkol. Jde například o důležité státy Michigan, Pensylvánii a Wisconsin. Sčítání tam může trvat i několik dní.

Co dalšího může výsledky zpozdit?

Asi polovina amerických států započítá korespondenční hlasovací lístky, i když dorazí až po volebním dni. Musí ale být označené razítkem s datem do 3. listopadu. Sčítání může také zpozdit kontrola, zda lidé nehlasovali dvakrát: korespondenčně a nakonec i fyzicky ve volební místnosti.

Volby mohou zkomplikovat také návaly u volebních místností, kterých je kvůli koronavirové pandemii a nedostatku komisařů otevřeno méně než obvykle. No a pokazit se samozřejmě může také technika, tedy přístroje na hlasování ve volebních místnostech.

Předpokládat se dají i volební stížnosti u soudů. Podle prezidenta Donalda Trumpa mohou spory o výsledky skončit až u Nejvyššího soudu.

Co sledovat?

Kdo a kde vyhrává. Kandidáti výhrou v jednotlivých státech získávají volitele. Až ti pak prezidenta skutečně volí. Pro výhru musí Trump či Biden získat nejméně 270 volitelů. Jejich počet v jednotlivých státech závisí na počtu obyvatel.

V roce 2016 byl vítězem voleb vyhlášen Donald Trump poté, co v 8:30 středoevropského času vyhrál ve Wisconsinu, a měl tak jistých více než 270 volitelů. I letos nakonec může být vítěz jasný ještě během volební noci.

Klíčové budou výsledky takzvaných swings states, tedy států, kde není vítěz zdaleka jistý. Jde o Pensylvánii, Wisconsin, Minnesotu, Nevadu, Arizonu, Michigan, Georgii, Ohio, Iowu, Texas, Severní Karolínu a Floridu.

Na co dát pozor?

Na zkreslení výsledků, tedy pozdější přebarvení států z modré na červenou či naopak. K tomu může dojít ve státech, které začnou sčítat korespondenční hlasy teprve v noci. Jako první totiž pravděpodobně sečtou hlasy fyzicky odevzdané ve volebních místnostech, které se sčítají snadněji a rychleji. A protože se předpokládá, že fyzicky odvolí hlavně republikánští voliči, výsledky nejdříve mohou zvýhodňovat prezidenta Donalda Trumpa. Až pak dorazí „obálky pro Bidena“. Může se to stát v případě už zmíněných států Michigan, Pensylvánie a Wisconsin.

Ve státech, kde už sčítání korespondenčních hlasů probíhalo s předstihem, zase mohou nejdřív výsledky zvýhodňovat demokratického kandidáta Joea Bidena, protože jeho voliči hlasovali poštou mnohem častěji než republikáni. Až poté se pak se započítáváním dominantně republikánských hlasů z volebních místností mohou začít misky vah vyrovnávat. Očekávat to lze v případě Floridy, Georgie, Ohia a Severní Karolíny.

Je to taková volební fata morgána.

Rada na závěr

Jako vždy se vyplatí počkat na konečné výsledky, ty jediné totiž budou spolehlivé. Trpělivost!

Reklama

Související témata:

Doporučované