Hlavní obsah

Kdy se v Česku dočkáme opravdových 5G sítí

5G sítě postupně přicházejí i do Česka.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dva čeští operátoři právě teď v terénu testují lokální 5G sítě. Na trh se zároveň dostávají první 5G telefony. A v Jižní Koreji si už rychlý 5G internet užívá více než milion zákazníků. Kdy dorazí sítě páté generace naplno do Česka?

Článek

Klíčová je momentálně aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz a 3,5 GHz. Právě v těchto frekvencích se 5G signál bude šířit. Aktuálně vyhlášené podmínky aukce (která má mimo jiné přivést do Česka i čtvrtého operátora) nyní čekají na připomínky. V srpnu by měl jít dokument na vládu, která ho „bere na vědomí“.

Podle toho, jak jsou nyní pravidla aukce nadesignována, měla by být samotná elektronická držba kmitočtů vypsána letos na podzim a proběhnout v lednu 2020. V dubnu příštího roku potom budou rozděleny vydražitelům (tedy operátorům) jednotlivé bloky kmitočtů.

Přelomový moment nastane v červnu 2020, kdy ze „sedmistovkového“ pásma zmizí současné televizní vysílání, které přejde na standard DVB-T2.

Od tohoto data to tak mají v rukou operátoři, kteří mohou teoreticky 5G sítě spustit hned. Tak jednoduché to ale nebude, jde totiž o technicky a investičně poměrně nákladnou akci.

Jednak je nutné dobudovat rádiovou část sítě. Momentálně se testuje hlavně osazení stávajících základnových stanic anténami s technologií Massive MIMO (mMIMO). Další výzvou je posílení přenosových kapacit vysílačů směrem do jádra sítě (tzv. backhaul).

A tak i přesto, že v podmínkách aukce jsou konkrétní termíny, operátoři přesnější časový rámec reálného nástupu 5G sítí odhadovat nechtějí. Jeden z mála odhadů pochází od technologického ředitele O2 Jana Hrušky, který v březnu pro Seznam.cz uvedl, že plnohodnotné komerční 5G sítě vidí nejdříve okolo roku 2023. David Spies z Nordic Telecom je o něco optimističtější, když pro TV Seznam odhadl, že „klasická mobilní síť přijde tak v roce 2021 nebo 2022“.

Na některých místech se ale nejspíš dočkají dříve. Tento týden například Vodafone podepsal memorandum s primátorkou Karlových Varů. V západočeském městě operátor už loni a letos předvedl demonstraci 5G sítě a před pár dny spustil z jednoho vysílače u hotelu Thermal testovací 5G síť.

„Chceme jít dál, do roka spustit plošně v Karlových Varech první komerční 5G síť,“ dodal šéf Vodafonu Petr Dvořák.

Síť páté generace by se tak záhy měla šířit po lázeňském městě i z dalších základnových stanic a pokrýt ho celé. Vodafone podepsal s městem memorandum o tom, že síť i otevře. V první fázi ale pravděpodobně jen firmám na testování různých průmyslových aplikací.

Dalším městem, kde by mohla být 5G síť dostupná dříve, je Kolín. Tam už O2 na jaře spustilo „skoro 5G“ nebo také „4,5G síť“. Zjednodušeně řečeno díky složení kapacitních vrstev O2 dospělo v LTE síti k rychlostem okolo 400 Mbit za sekundu. Tato síť je navíc volně dostupná pro kohokoli, kdo má zařízení, které s ní umí pracovat (například novější mobilní telefon).

Tento měsíc potom operátor vlastněný skupinou PPF ve stejném středočeském městě testuje (opět z jedné antény se šířící) skutečnou uzavřenou 5G síť. Tedy takovou, která má kromě rychlostí v řádech stovek megabit za sekundu i nízkou latenci neboli odezvu. V Kolíně O2 naměřilo latenci pod 10 milisekund, ještě o jednotky milisekund níže by se v praxi mělo jít dostat díky technologii mobile edge computing.

Třetí český operátor zkoušel na jaře mMIMO antény v pražských Petrovicích. Sází také na zkušenosti mateřské skupiny. „Deutsche Telekom je v přípravě a testování 5G velmi aktivní, mimochodem tento týden oznámil komerční spuštění 5G ve vybraných lokalitách v Německu,“ říká mluvčí T-Mobile Anna Hroudová.

Kromě plánů a pilotních programů operátorů jsou tu ale i podmínky aukce, které stanovují, za jak dlouho mají operátoři území Česka pokrýt. Do tří let od získání frekvenčních bloků má být pokryto 95 % obyvatel na tzv. mapě bílých místech, tedy zpravidla ve venkovských oblastech, kde dnes není dostupný rychlý pevný internet.

Do roku 2025 musí být 5G signál přístupný pro 95 % lidí ve městech nad padesát tisíc obyvatel. A zároveň v ten samý rok má být pokryto celkem 70 procent obyvatel a 80 procent území Česka.

Sítě tzv. páté generace se od současné LTE (4G) technologie liší přibližně deseti až dvacetinásobnými přenosovými rychlostmi a nižší latencí. To má v praxi umožnit například lepší distribuci signálu využitelného jako internet na doma nebo v případech, kdy je na nějakém místě vysoká koncentrace lidí.

Díky nízké latenci se hodně čeká i od internetu věcí, například samořiditelných aut nebo průmyslových robotů. Na ukázkách 5G sítí se různě prezentuje virtuální a rozšířená realita nebo jako v případě čerstvého testu Vodafonu živý holografický přenos.

Obecně ale lze říci, že 5G sítě jsou technologie, které na svou „killer app“ ještě čekají. Není tomu jako v případě 4G sítí, u nichž se předpokládalo, že budou sloužit k přenosu kvalitního videa, což se nyní potvrzuje. Podle studie Ericssonu se v letošním prvním čtvrtletí na všech globálně přenesených mobilních datech video podílelo ze 60 procent.

Reklama

Doporučované