Hlavní obsah

Kdy začneme zase žít normálně? Datum je už známé

Zdeněk John
zástupce ředitele
Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš na dálku úkoluje ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Reklama

Kdyby se měřil index strachu, byl by rozhodně vyšší než ostře sledované číslo R.

Článek

Určitě jste si té kadeřnické debaty všimli také.

Šlo v ní o otázku, zda je správné, že se ke kratšímu sestřihu dostanou dříve naši psi než my, lidé. Olej do ohně (hodilo by se spíš použít výraz „tužidlo do vlasů“) přilila ministryně financí s tvrzením, že si účes upravuje sama, protože z minulého režimu si ještě pamatuje, jak zacházet s natáčkami.

Rychlost, s jakou vláda plánuje otevírat obchody, řemesla, služby či restaurace, není nijak závratná. Majitele firem připravuje o nervy, trpělivost a tržby, nás ostatní o normální život.

O co lépe zvládají epidemiologové, lékaři, vojáci a celý záchranný systém držet na uzdě klíčový index R, o to hůř se daří probouzet z kómatu ekonomiku. Ukazuje se, že v populaci, včetně politické reprezentace, je mnohem víc než koronavirus rozšířený strach z něj.

Odvrácená tvář strachu

Má to svoje výhody: mimochodem, také díky tomuto strachu je R tak nízké. Na druhou stranu to s sebou nese obrovské a vyčíslitelné ztráty. Zeptejte se kteréhokoliv ze zaměstnavatelů, kteří by už provoz své firmy mohli rozjet, s jakými potížemi dostávají lidi do práce, pokud čas dosud trávili v bezpečí zvaném home office nebo prostě jen museli být doma kvůli dětem.

Index strachu ještě nikdo měřit nezačal, ale byl by vysoký.

Dovolte drobné sondy, které – uznávám – samy o sobě nemají jinou vypovídací hodnotu než pouhého příkladu. Ale jsou reálné, staly se nebo se dějí:

Do otevřených pneuservisů se na výměnu zimních kol za letní nikdo v těchto dnech příliš nehrne. Když dorazíte do jindy zaplněné nemocniční ambulance, zjistíte, že v Česku jakoby zmizely jiné nemoci než covid-19. A když si chcete nechat v jedné provozovně u Prahy nabrousit nůžky (protože chcete trumfnout natáčky Aleny Schillerové), otevře vám brusič v obleku, za který by se nestyděl ani příslušník liberecké protichemické roty, a dvě stovky za vylepšení nůžek si od vás vezme bezdotykově – do igelitového pytlíku.

Nejsmutnější zprávu o strachu z koronaviru jste určitě zachytili. Bylo to oznámení o úmrtí legendy Spirituál kvintetu Dušana Vančury.

Epidemiologové přiznávají, že koronavirus ještě známe málo. Nevíme přesně, jak se chová, a proto existují důvody být opatrný. Ale jedno víme určitě: bude tu s námi nastálo, buď v této, nebo nějaké jiné zmutované podobě.

Tři roky v izolaci

Promoření české populace tempem, jakým nyní postupuje nákaza, by odhadem hlavní pražské hygieničky Zdeňky Jágrové trvalo tři roky. Takhle dlouhou dobu v izolaci nevydrží nikdo: ani rodiny, ani ekonomika, ani celá společnost. Žít odděleně, nenavštěvovat Prahu, nebo naopak venkov, odkládat opravy, nebo dokonce lékařská vyšetření, by bylo nebezpečné či k zbláznění. Bylo by to drahé tak, že by dluhy a krachy nezaplatily ani všechny vládní bilionové sliby, i kdyby místo virtuální ochrany poskytovaly skutečnou pomoc.

Nemáme jinou možnost než se postupně strachu zbavit a začít žít normálně. S upravenými pravidly (nejde jen o roušky, ale hlavně o rozumné dodržování hygienických zákonitostí, které jsme stejně měli přijmout už dávno před koronavirem), s promyšleným a citlivým přístupem k rizikovým skupinám, seniorům a nemocným.

Datum návratu k normálnímu životu nevyhlásí ani premiér Babiš, ani profesor Prymula – to si musíme každý vyhlásit sám. Kdo už to udělal, učinil dobře.

Obavy z velké chyby, kterou teď často skloňují epidemiologové, jsou správné. Ale stejně velkou chybou nás ostatních by bylo bát se déle, než je nutné.

Reklama

Související témata:

Doporučované