Hlavní obsah

Kdybych byla muž, nestalo by se to, posteskla si šéfka Evropské komise

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Reklama

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při včerejším projevu komentovala proslulé diplomatické selhání na návštěvě v turecké Ankaře, kde si neměla kam sednout. Podle ní bylo zapříčiněné jednoduše tím, že je žena.

Článek

Záběry, kdy na setkání s tureckým prezidentem Erdoganem přichází šéf Evropské rady Charles Michel, a zatímco se uvelebuje v křesle, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová bezradně přihlíží a nakonec se usazuje na vzdálenější pohovce, obletěly celý svět.

Von der Leyenová viní z diplomatického selhání, přezdívaného Sofa­gate, především sexismus, tedy nerovné jednání s opačným pohlavím. Šéfka Komise uvedla, že nevidí jediný důvod, proč by s ní mělo být zacházeno jinak než s Michelem, který se už za svou roli v aféře omluvil.

Předsedkyně Komise komentovala mezinárodní faux pas ve včerejším projevu před Evropským parlamentem, který zahraniční média hodnotí jako jedno z jejích nejvášnivějších vystoupení.

„Jsem první ženou, která se stala předsedkyní Evropské komise. Jsem předsedkyní Evropské komise. A když navštívím Turecko, očekávám, že se mnou bude jednáno jako s předsedkyní Komise – ale nebylo,“ sdělila von der Leyenová europoslancům a šéfovi Evropské rady, který byl u projevu přítomen.

„Nemohu najít žádné odůvodnění proto, jak se mnou bylo na summitu zacházeno. Z toho vyvozuji, že se tak stalo, protože jsem žena. Stalo by se to, i kdybych na sobě měla oblek a kravatu? U předchozích jednání jsem nezaznamenala žádný nedostatek křesel. Ale neviděla jsem na nich ani mnoho žen,“ poznamenala šéfka Komise.

„Cítila jsem se zraněná a cítila jsem se osamělá – jako žena i jako Evropanka. Nešlo o zasedací pořádek nebo o protokol,“ uvedla von der Leyenová. „Jde to k jádru toho, kým jsme. Za čím jako Unie stojíme. A ukazuje to, že před sebou máme ještě dlouhou cestu, než bude se ženami zacházeno rovně vždy a všude.“

„Když jsem na setkání dorazila, byly tam kamery. Díky nim se stalo krátké video okamžitě virálním a dostalo se do zpráv po celém světě. Nepotřebovalo titulky ani překlad, záběry hovořily samy za sebe,“ pokračovala šéfka Komise. „Všichni ale známe tisícovky podobných incidentů, většinu z nich mnohem vážnějších, které se nikdy nedostanou na světlo, protože v okolí nejsou žádné kamery a nikdo nedává pozor. Musíme se proto postarat o to, aby i tyto příběhy byly vyprávěny.“

Diplomatické selhání mělo nepříjemnou dohru i pro Michela. I když se za své jednání omluvil a uvedl, že na podivný zasedací pořádek nereagoval, aby se vyhnul „mnohem závažnějšímu (diplomatickému) incidentu“, snesla se na něj kritika evropských politiků a podle britského deníku The Guardian kolují zvěsti o tom, že se možná nestane příštím předsedou Evropské rady.

Michel před projevem své kolegyně avizoval, že už nikdy nedovolí, aby se podobný „protokolární incident opakoval“. „Nad situací, která vznikla, jsem veřejně vyjádřil svou lítost. Omlouvám se Komisi a všem, které to urazilo.“

Na osudné schůzce se řešila spolupráce Evropské unie s Tureckem a odstoupení Ankary od Istanbulské úmluvy, která je zaměřena na prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí. Von der Leyenová využila včerejšího projevu k tomu, aby upozornila na to, že ochrana žen by měla i nadále zůstat prioritou Evropské komise.

V tom s ní souhlasí i Michel. „Nyní už samozřejmě chápu, že to urazilo mnoho žen, a rád bych znovu připomněl svůj závazek podporovat ženy a rovnost pohlaví. To je oblast, které se věnuji celou svou kariéru,“ uvedl evropský politik.

Reklama

Doporučované