Hlavní obsah

Kdysi pýcha socialismu, dnes reznoucí sídliště, které padá tisícům obyvatel na hlavu

Rozpadající se bulvár v Hradci Králové dává střechu nad hlavou tisícovkám lidí. Rekonstrukce za miliardu je však stále v nedohlednu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V 80. letech minulého století měla být tehdy Marxova, dnes Benešova třída v Hradci Králové výkladní skříní města a jeho socialistické výstavby. Asi i byla. Dnes, více než 35 let poté, však větší část bulváru chátrá, rezne a propadá se. Benešova třída místy připomíná vyloučenou lokalitu, díky svému umístění přitom stále platí za dobrou adresu, na které bydlí několik tisíc lidí. Ti jsou naštvaní na město, že s rozpadajícím se sídlištěm nic nedělá, pouze flikuje ta nejhorší místa, která už lidi ohrožují na životě.

Článek

Hradecká radnice přitom před dvěma lety zřídila fond, kam si chtěla každý rok odkládat minimálně 50 milionů ročně na dokončení rekonstrukce Benešovy třídy. Před pěti lety se totiž podařilo za evopské peníze dát zhruba za půl miliardy do pořádku střední část bulváru. Jenže větší části kolem reznou dál. A spořicí fond na dokončení rekonstrukce už také neexistuje. Politici rezervu zrušili, protože jim nepřišlo výhodné peníze skladovat na účtu a rozhodli se je využít jinak. Když před několika dny schvalovali nový rozpočet, řada lidí věřila, že přebytek 335 milionů, který se nevyužil v loňském roce, by mohl rekonstrukci skoro 40 let starého sídliště přiblížit. Město však tyto peníze využije jinak.

Obří rekonstrukci, která se odhaduje až na jednu miliardu korun, bude chtít radnice do budoucna ufinancovat z půjčených peněz. „Vypadá to, že město si vezme uvěr. Postupně se nám daří úvěrové zatížení snižovat a podle našeho ekonoma bude do budoucna úvěr až do výše jedné miliardy únosný,” věří náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich (TOP 09), který má na starost investice v krajském městě. Úředníci podle něj na pokračování rekonstrukce pracují. „Chybí nám jeden jediný souhlas, abychom mohli požádat o územní rozhodnutí, pevně věřím, že bychom ho mohli získat v tomto roce. Dále budeme pracovat na dokumentaci pro stavební povolení. Současně s tím Technické služby Benešovu třídu udržují zhruba deseti miliony ročně,” vysvětluje náměstek.

Lidé, kteří na sídlišti žijí, jsou však hodně skeptičtí. „Bylo to slíbené, nevím, kam se poděly peníze, protože už to mělo být dávno hotové,” říká o slibovaném pokračování rekonstrukce Radomír Čáp, který na Benešově třídě žije od roku 1984, kdy se do nových bytů stěhovali první lidé.

Benešova třída, tehdy pod názvem Marxova, vyrostla v 80. letech minulého století na Moravském Předměstí Hradce Králové jako řešení nedostatku bytů podle vzoru sovětských sídlišť. Tvořily ji tehdy moderní železné konstrukce, schodiště, mosty, rampy a přístřešky, které jsou v současnosti největším problémem lokality, neboť reznou a propadají se. V posledních třech letech proto technické služby postupně většinu z nich z bezpečnostních důvodů uzavíraly. I kvůli stále se oddalující generální opravě proto stavbaři v posledních měsících nahrazují část zrezivělých konstrukcí novými.

Reklama

Doporučované