Hlavní obsah

Když na slzách nezáleží. Tak fotí ženy, které inspirují

Hundred + Heroines je britská charita zaměřená na zvyšování povědomí o ženách fotografkách. Na začátku tohoto týdne organizace přidala do svého seznamu dalších 50 inspirativních fotografek. Podívejte se na práci devíti z nich.

Reklama

Článek

Organizace Hundred + Heroines se zavázala zpochybnit nedostatečné zastoupení žen ve fotografii a podporovat širší veřejný zájem o jejich práci.

Nově vybraných 50 žen pochází z rozličných kultur, zemí a používá rozdílné tvůrčí postupy. Vedle méně známých fotografek se objevily i největší jména v oboru, jakými jsou například Annie Leibovitz, Cindy Sherman nebo Sally Mann. Autorky se pomocí fotografie snaží zpochybnit genderové, sexuální a rasové stereotypy či poukázat na nerovnosti, řešit tabuizovaná témata a zkoumat složité sociální problémy.

Katrin Koenning

Koenning je německá fotografka žijící v australském Melbourne. Zatímco východiska její tvorby leží v tradičním fotografickém dokumentu, vizuální styl odráží její intuitivní a experimentální přístup.

Foto: Hundred+ Heroines

Její poslední série Swell je protestem proti omezení ekologického aktivismu australskou vládou.

Azadeh Akhlaghi

Akhlaghi se narodila roku 1978 v íránském Šírázu. Ve své tvorbě čerpá především z dědictví konceptuálního umění a scénické fotografie. V sérii By an Eyewitness (Očití svědkové) čítající sedmnáct fotografií zobrazuje to, čemu se říká „záhadná úmrtí“ u novinářů, politiků, aktivistů a filmařů.

Foto: Hundred+ Heroines

Atentáty, mučení, nehody, podezřelá a přirozená úmrtí. Fotografie Azadeh Akhlaghi jsou záznamem národního utrpení a orientačním bodem v turbulentních dobách moderní íránské historie.

Tanya Habjouqa

Habjouqa je texasko-jordánská fotoreportérka, umělkyně a pedagožka, která se primárně zajímá o otázky genderu a lidská práva na Středním východě. V její práci můžeme hledat silné propojení vzájemného vztahu mezi náboženstvím, politikou, ekonomikou a kulturní produkcí.

Foto: Hundred+ Heroines

Její projekt Sacred Space Oddity zkoumá překrývání posvátného a světského života Palestinců a Izraelců a zpochybňuje dichotomii mezi světskými a náboženskými praktikami.

Arpita Shah

Fotografka, dnes žijící ve Velké Británii, dříve strávila část života mezi Indií, Irskem a Středním východem. Autorčina práce se často zaměřuje na představu domova, sounáležitosti a kulturní identity.

Foto: Arpita Shah / Hundred+ Heroines

Série Nalini je pokračující intimní projekt, který se zaměřuje na napětí a vzpomínky napříč generacemi žen v její rodině.

Tshepiso Mazibuko

Mazibuko se narodila v Thokoze v Jižní Africe v roce 1995. Fotoaparát využívá jako nástroj pro společenský a politický komentář.

Foto: Hundred+ Heroines

Mazibuko dokumentuje své město, prozkoumává zdejší život a zachycuje náhodné setkání mezi sebou a její komunitou.

Ute Mahler

Německá fotografka, lektorka, editorka a vydavatelka narozená 1949 v bývalé NDR, založila v roce 1990 společně se šesti východoněmeckými fotografy dnes velmi uznávanou agenturu fotografů OSTKREUZ.

Foto: Hundred+ Heroines

Něžné snímky Uty Mahler balancující mezi dokumentem a inscenovaným portrétem.

Suné Woods

Umělkyně žijící v Los Angeles. Její práce má podobu vícekanálových videoinstalací, fotografií a koláží.

Foto: Hundred+ Heroines

V sérii Aragonite Stars (Aragonitové hvězdy) přemýšlí Suné Woods o vztahu k vodě. Voda má význam pro mnoho domorodých kultur. V důsledku ekologických změn došlo k ohrožení zvířat i obživy lidí.

Margaret Courtney-Clarke

Courtney-Clarke narozená v Namibii v roce 1949 je dokumentární fotografka. Její práce prozkoumává odolnost místních komunit vůči rychle se měnící krajině Namibie.

Foto: Hundred+ Heroines

Její nejnovější kniha When Tears Don’t Matter (Když na slzách nezáleží) líčí životy posledních Křováků žijící v pouštní oblasti Kalahari ve východní Namibii.

Mohini Chandra

Práce Mohini Chandry se zabývá artikulací identity v globalizovaném světě a rolí fotografie ve vztahu k paměti a migraci. Jako dítě trávila čas na Fidži a hodně cestovala se svou rodinou. (Indofidžijci jsou potomci indických dělníků, které v 19. století dováželi Britové na fidžijské třtinové plantáže.) Mohini Chandra se zabývá vizuální kulturou v rámci koloniálních, antropologických a etnografických diskurzů.

Foto: Hundred+ Heroines

Snímek ze série Kikau Street. „Tohle zrcadlo používala má matka, když chtěla, aby pro nás přijel převozník. Odraz slunce byl signál, my nasedli na loď a jeli.“

Hundred + Heroines

U příležitosti stého výročí volebního práva pro ženy žijící ve Velké Británii spustila v roce 2018 Královská fotografická společnost (Royal Photographic Society) kampaň za propagaci ženských talentů z celého světa. Bylo nominováno téměř 5 000 fotografek a vybráno bylo konečných 100. Nezávislou organizaci Hundred + Heroines založila Del Barrett, tehdejší viceprezidentka RPS, aby posílila pozice ženských fotografek. Organizace se zavázala zpochybnit nedostatečné zastoupení žen ve fotografii a podporovat širší veřejný zájem o jejich práci.

Reklama

Doporučované