Hlavní obsah

Když není panda z Číny, dostaneme luskouna z Tchaj-wanu

Foto: ČTK

Fotografie pražského primátora Zdeňka Hřiba z loňského roku, kdy oznamoval stavbu nového pavilonu luskounů v pražské zoo.

Reklama

Česká cesta na Tchaj-wan má dohru i v takzvané zvířecí diplomacii. Pražský primátor Zdeněk Hřib tam jednal o poskytnutí dvou luskounů do pražské zoo.

Článek

Zatímco předseda Senátu Miloš Vystrčil dnes ve svém projevu na tchajpejské univerzitě vzpomínal na Václava Havla a mluvil o demokracii, pražského primátora Zdeňka Hřiba čekalo na první pohled přízemnější jednání v místní zoo.

Tam domluvil, že pražská zoologická zahrada odsud získá ohroženého luskouna - tříletou samičku a čtyřměsíčního samce. Je jediným savcem se šupinami na těle, takže trochu připomíná oživlou velkou šišku.

V Praze by se zvířata měla objevit nejpozději do dvou let, než se vyřídí všechny úřední formality. Ještě předtím pražští chovatelé musejí přijet na Tchaj-wan a strávit s budoucími svěřenci několik týdnů a načerpat od místních kolegů zkušenosti s jejich chovem.

Symbolika ve „zvířecí diplomacii“ je docela velká. Luskoun z Tchaj-wanu putuje do Prahy místo původně přislíbené pandy z čínské zoo v Pekingu.

„Já to vnímám především jako zjevný rozdíl v tom, kdo sliby plní a kdo sliby neplní. Dnes tady jasně vidím, že na tomhle slibu se intenzivně pracuje a že bude Tchaj-pejí dodržen,“ řekl primátor Hřib, který si v pavilonu dělal se zvířaty za sklem selfíčka.

Naráží na to, že Číňané se k zapůjčení pand nikdy nerozhoupali, ačkoliv pražská zoo už investovala velké peníze do přípravy speciálního pandího pavilonu. Čína pandy velké do jiných států pouze zapůjčuje a využívá je v diplomacii. Smlouvy o zápůjčce podepisuje čínský prezident, takže zvířata se dostanou jen do těch zemí, které mají s Čínou dobré vztahy.

Pod Zdeňkem Hřibem tak tímhle krokem pokračuje symbolické odpoutání se hlavního města od Číny. Během jediného roku ukončil partnerství s čínskými městy Pekingem a Šanghají s tím, že Praha z toho vůbec nic nemá, aby naopak rozjel sesterské vztahy s tchajwanskou Tchaj-pejí.

Primátor Hřib teď plánuje, že Pražané vyberou jména pro nový pár luskounů v internetovém hlasování. Luskoun je ohrožený i kvůli tomu, že v Číně je jeho maso považované za delikatesu. A především vývar z jeho šupin se hojně využívá v tradiční čínské medicíně k léčbě mnoha nemocí.

Šéf zoo Miroslav Bobek už dříve připomněl, že v minulosti Praha luskouny krátce měla, ale náročná zvířata v řádech týdnů uhynula. Pár z Tchaj-wanu bude umístěn v nově budovaném pavilonu goril.

Reklama

Doporučované