Hlavní obsah

Vystrčil zvažoval těsně před odletem cestu na Tchaj-wan zrušit

Foto: ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na návštěvě Tchaj-wanu.

Reklama

Miloš Vystrčil pár hodin před sobotním odletem na Tchaj-wan zvažoval, že plánovanou návštěvu zruší. Překvapivou informaci potvrdili šéf Vystrčilova sekretariátu Petr Kostka a předseda Česko-taiwanské obchodní komory Pavel Diviš.

Článek

Od zvláštního zpravodaje Seznam Zpráv v Tchaj-peji

Co se stalo? Vystrčil dostal v pátek odpoledne informaci od tchajwanského ministerstva zahraniční, že kvůli velmi přísným epidemiologickým opatřením se nikdo z téměř 50 českých podnikatelů, kteří jsou součástí mise, nebude moci zúčastnit individuálních schůzek se svými místními partnery.

V tu chvíli šéf Senátu pohrozil, že pokud to opravdu nebude možné, nemá smysl cestu uspořádat a bude lepší ji zrušit. Tchajwanci, kteří o cestu mimořádně stojí, nakonec couvli a udělali výjimky.

„Když se tady dívám na tchajwanské politické představitele, znovu vás prosím, abyste udělali všechno pro to, aby se naši podnikatelé mohli sejít s těmi tchajwanskými a mohli společně dělat byznys. Je to důležité, aby naše mise, sledovaná po celém světě, byla úspěšná,“ zopakoval dnes Miloš Vystrčil svůj požadavek při zahájení podnikatelského fóra v Tchaj-peji.

Kdo se setká s delegací, jde do karantény

Celé nedorozumění vzniklo proto, že na Tchaj-wanu jsou velmi přísná opatření proti šíření koronaviru. Ostrov je teď vůči okolí téměř uzavřen a díky tomu patří mezi nejméně nakažené země světa, na což je také patřičně hrdý.

„Podle nařízení ministerstva zdravotnictví musí všichni, kdo přijíždí na Tchaj-wan, nejprve do dvoutýdenní karantény. U vás by to nešlo a tak jsme udělali výjimku,“ vysvětloval na nedělní slavnostní večeři tchajwanský ministr zahraničí Wu Jausieh. „Omlouváme se za všechna omezení, ale uděláme vše pro to, abychom splnili vaše přání.“

Ministryně hospodářství Mei-Hua Wang dodala, že česká delegace je první zahraniční návštěva na Tchaj-wanu od lednového vypuknutí pandemie v Asii. Češi tady i tak musejí dodržovat všechny další restrikce a omezení pohybu.

Už před odletem měli dobrovolnou čtrnáctidenní karanténu, teď v Tchaj-peji bydlí v oddělené části hotelu, který kromě oficiálních výjezdů nikdo nesmí opustit. Všichni musejí mít neustále nasazené roušky a podstoupit celkem čtyři testy na covid-19. Z původně plánovaného programu proto vypadla řada bodů.

Hlavně kvůli tomu, že všichni Tchajwanci, kteří přijdou do styku s českou delegací, pak budou muset do dvoutýdenní lehčí karantény – takzvaného self-health managementu. Například musejí každý den SMS zprávou nahlásit hygieně svou teplotu, vyhýbat se větším akcím a děti nesmějí do škol. „Některé tchajwanské firmy právě kvůli tomuto omezení zrušily účast na jednáních,“ řekl Lukáš Táborský z České ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji.

Nachytat Čechy bez roušek

Nervozita a omezení souvisejí s tím, že části tchajwanské společnosti – zjednodušeně řečeno té, která je pročínská – se nelíbí výjimky udělené české výpravě. „Právě i místní pročínská média velmi bedlivě sledují každý náš krok a snaží se nás nachytat bez roušek. Všichni si na to dávejte pozor,“ upozornil členy delegace senátor Lumír Aschenbrenner z ODS na kameramany a fotografy číhající kolem hotelu.

„Místní opozice a kritici současné demokratické prezidentky čekají na jakoukoliv naši chybu, aby to mohli využít proti vládě a říct: vidíte, udělili jste výjimku, oni se stejně chovají nezodpovědně, ještě nám sem zavlečou nákazu,“ vysvětluje šéf Česko-taiwanské obchodní komory Pavel Diviš.

Větší část Tchajwanců ale Vystrčilovu delegaci vítá. Je to za 30 let jedna z největších návštěv ze západního světa – svou velikostí (celkem 90 členů) i přijetími na nejvyšší úrovni od prezidentky, premiéra přes řadu ministrů.

Kvůli tomu ji sledují média z celého světa a především z USA, kde je na ni upřena velká pozornost kvůli aktuálnímu soupeření mezi Amerikou a Čínou o pozici globálního lídra. Pro tchajwanskou vládu je návštěva mimořádně důležitá zrovna teď, kdy na nátlak Číny přestaly ostrov coby nezávislý stát uznávat některé země a třeba Světová zdravotnická organizace mu zrušila i pouhý pozorovatelský status.

Čína vyhrožuje

Vystrčilovu cestu v pondělí velmi ostře kritizovala Čína. Tamní ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení pohrozilo, že Vystrčil „zaplatí vysokou cenu“ za zpochybňování zásady jedné Číny. „Znamená to znepřátelit si 1,4 miliardy Číňanů. Čínská vláda a lid nebudou tolerovat otevřenou provokaci předsedy českého Senátu a protičínských sil, které stojí za ním,“ stojí v prohlášení.

Miloš Vystrčil v Tchaj-peji v reakci na kritiku uvedl, že slova jsou podobná tomu, co bylo v čínském dopise, který obdržel bývalý šéf Senátu Jaroslav Kubera, když cestu na Tchaj-wan plánoval. „Mě to mrzí, protože to zasahuje do vnitřních záležitostí České republiky. My jsme svobodná země, která má zájem mít dobré vztahy se všemi. Věřím, že tomu tak bude i přes tohle prohlášení. Znovu opakuji, že tato cesta nemá za cíl se vůči někomu vymezovat. Tato cesta má za účel spolupracovat a vytvářet co nejlepší podmínky pro hospodářský rozvoj a spolupráci mezi demokratickými zeměmi,“ řekl Vystrčil.

Reklama

Doporučované