Hlavní obsah

Rodící Britney Spears na medvědovi i dřevěná první dáma, sochy slavných někdy budí rozpaky

Socha první dámy Melanie Trumpové.Video: Zdislava Pokorná

 

Reklama

aktualizováno •

Americká první dáma Melania Trumpová má v rodném Slovinsku novou sochu. Dílu, které si objednal americký konceptuální umělec Brad Downey, se dostalo smíšeného přijetí. Někteří kritici na sociálních sítích sochu označili za „strašáka do zelí“.

Článek

První dáma Melania Trumpová je zpátky ve svém rodném slovinském městě Sevnica. Sochu mávající Trumpové v životní velikosti vyřezal z lipového dřeva motorovou pilou místní umělec Aleš Župevc. Doprovází Downeyho výstavu v metropoli Lublani o slovinských kořenech Melanie Trumpové.

Socha byla veřejnosti odhalena v pátek a vzbudila rozporuplné názory. Obličej Trumpové je sice nerozpoznatelný, ale figurína má na sobě bledě modrý plášť, jaký měla Melania Trumpová při prezidentské inauguraci v roce 2017. Podle BBC tak někteří místní začali soše říkat Šmoulinka.

Umělec obdržel kladnou zpětnou vazbu pouze na Instagramu, většina místních obyvatel sochu podle BBC považuje za hanbu. „Sochař na této soše dlouho pracoval, ale Melanie nevypadá tak krásně jako ve skutečnosti,“ řekl jeden z místních.

Podobnost nehledejte

Případů, kdy se někdo pokusil o ztvárnění slavné osobnosti a výsledek umělecké práce nebyl přijat, je mnoho. Rozpaky vzbudila například socha Cristiana Ronalda, která byla odhalena na jeho rodném ostrově Madeira. „Je to pro mě velká čest zúčastnit se odhalení vlastní sochy tady, kde leží mé fotbalové kořeny. Dodává mi to motivaci vyhrávat další tituly. S Realem chci zopakovat vítězství v Lize mistrů,“ uvedl Ronaldo při slavnosti v roce 2014.

Kontroverze vzbudilo hlavně zpracování sochy v oblasti fotbalistových trenýrek a také obličeje. „Někteří z vás jste jistě zaznamenali, že určité detaily jeho těla jsou přehnané,“ píše deník Telegraph.

Terčem posměšků se stala také socha bývalého kapitána anglické reprezentace Davida Beckhama. Jeho podobizna stojí od března tohoto roku před stadionem Los Angeles Galaxy. Lidé na sociálních sítích vtipkovali o zpracování sochy, přišlo jim, že má moc dlouhé končetiny.

Podobné problémy měla socha Michaela Jacksona, která stála před stadionem londýnského Fulhamu. O odstranění sochy rozhodl současný majitel klubu Shahid Khan po dohodě s fanoušky. Těm se „král popu“ na fotbale nezamlouval a krok klubového šéfa uvítali.

Socha rodící Britney Spearsové vyvolala také velké pozdvižení. Dílo v životní velikosti z dílny Daniela Edwardse zpodobuje Britney během porodu, jak klečí na medvědí kůži. Socha podporovala kampaň za zákaz potratů a byla v roce 2006 odhalena v newyorské galerii.

Pochyby o podobnosti vzbudila i socha belgického herce Jeana-Clauda van Damme. Herec, který zářil hlavně v devadesátých letech jako akční hrdina, byl v rodném Bruselu v roce 2012 odměněn za to, jakým způsobem reprezentoval svoji rodnou zemi. Jeho fanouškům však vadilo, že socha si se slavným hercem nebyla téměř podobná.

Reklama

Doporučované