Hlavní obsah

Dluh po padlém miliardáři přitáhl finanční žraloky

Do příběhu krachujícího ČKD vstoupil silný hráč. Finančník vzešlý ze stáje Petra Kellnera.Video: Adam Junek

 

Reklama

Třísetmilionový dluh ČKD Praha DIZ vůči Expobank odkoupila firma dřívějšího lobbisty PPF a podnikatele Karla Pražáka.

Článek

Neslavný osud proslulé strojírenské značky ČKD přitahuje finanční žraloky. Do příběhu padlého podniku, který se podílel na mnohamiliardové výstavbě tunelu Blanka, vstoupil známý podnikatel Karel Pražák. Firma muže, který po dlouhá léta platil za jednoho z klíčových manažerů nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, totiž odkoupila podle zjištění Seznamu jednu z klíčových pohledávek v insolvenčním řízení se společností ČKD Praha DIZ.

Jde o bezmála třísetmilionový dluh, který měla ČKD miliardáře Petra Speychala vůči Expobank CZ ovládané ruským podnikatelem Igorem Kimem.

„Banka zvažovala všechny možnosti ochrany svých investic. Po pečlivém zvážení postoupila pohledávku třetí straně, která ji v insolvenčním řízení nahradila,“ uvedl pro Seznam mluvčí Expobank Alena Nováková.

Zkušenosti s firmami v potížích

Tou „třetí stranou“ je společnost CM-Credit, kterou ovládá přes Kypr právě Pražák. Původně tato firma patřila do rodiny firem spadajících pod skupinu PPF Petra Kellnera. Zabývala se skupováním rizikových pohledávek a rizikovějšími obchody. Podobnou roli plnila také firma AB Credit. Obě nyní ovládá právě Pražák, který je dříve pro Petra Kellnera řídil.

Svého času působil jako spojka nejbohatšího Čecha do nejrůznějších podnikatelských kruhů. Řešil problematické insolvence spojené s developerem ECM, účastnil se na Kellnerově straně boje o ústeckou chemičku Setuza a obchodoval také například s obviněným miliardářem Petrem Sisákem, jehož jméno je spojeno s insolvenčními kauzami okolo skupiny Via Chem.

Poslední tři roky podniká už sám za sebe. Úzké vazby na PPF mu ale zůstaly. Se svými společnostmi se například zapojil do příběhu fotbalové Slavie, respektive jejího stadionu v pražském Edenu, s jehož historií byly spojeny stamilionové pohledávky. Aktuálně se podle náznaků třeba z Twitteru Jaroslava Tvrdíka dá vyčíst, že stadion brzy oficiálně připadne majiteli fotbalového klubu, tedy čínské skupině CEFC.

Koupě pohledávky ČKD Praha DIZ spadá přesně do specializace Karla Pražáka. Firma je úplně paralyzovaná. A to po zásahu Daňové Kobry z letošního jara. Specializovaný útvar spojující celníky, finanční úřad a policisty obvinil firmu z účasti na rozsáhlých daňových podvodech, doměřil jí daň bezmála 800 milionů korun a obstavil jí veškerý majetek. Vysoce zadlužená společnost pak skončila v insolvenci, v níž stovky věřitelů uplatňují pohledávky v řádu několika miliard korun.

Kořist pro žraloky

Největší dluhy měla firma vůči bankám. Konkrétně vůči Expobank a Komerční bance, u které dosahoval dluh téměř miliardy korun.

Úvěr od Expobank byl navíc zaručen rizikovou pohledávkou. Konkrétně fakturou znějící na 628 milionů, kterou ČKD vystavila hlavnímu městu Praze za vícenáklady na stavbě tunelu Blanka. Pražský magistrát ji ovšem neuznal a spor o její platnost rozhodovali arbitři.

V srpnu letošního roku arbitráž rozhodla ve prospěch města. A byla to poslední kapka, kdy sama firma požádala insolvenční soud o vyhlášení úpadku. To neznamená, že není možné verdikt arbitrů ještě u soudů napadnout.

A právě vedení různých sporů je jedna z věcí, co na insolvencích láká finanční investory. Umí na nich totiž solidně vydělávat. Právě proto se o ČKD Praha DIZ eminentně zajímá také slovenský nájezdník Pavol Krúpa se svou společností Arca Capital.

Reklama

Doporučované