Hlavní obsah

Kino Nadsklepí v Kroměříži trápí vlhkost, čeká ho rekonstrukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kroměřížská radnice připravuje opravu sklepů kina Nadsklepí. První etapa rozsáhlé rekonstrukce památkově chráněné budovy v centru města by se měla uskutečnit ještě letos na podzim.

Článek

Budova, v níž sídlí kino, je památkově chráněná, proto její rekonstrukce nebude jednoduchá. Nejvíc ji trápí vlhkost, se kterou je třeba začít bojovat neprodleně. „Sklepy jsou velice vlhké, ta vlhkost prolíná až do promítacích sálů, takže je nutné budovu, která je kulturní památkou, zbavit vlhkosti. Bude se otloukat omítka ve sklepích, později se budou uvolňovat také podlahy a otevírat průduchy,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová (ODS).

Ta budovu kina Nadsklepí považuje z historického a architektonického hlediska i jejím významem pro současný život a dění ve městě za velmi významnou. Kromě filmových projekcí se v ní konají další společenské a kulturní akce.

První etapa rozsáhlé rekonstrukce památkově chráněné budovy v centru města by se měla uskutečnit ještě letos na podzim, přijde zhruba na 500 tisíc korun. V příštích letech se plánuje i nákladná oprava střechy.

První etapa prací začne zřejmě 21. září, hotovo by mělo být na konci listopadu. Dělníci ve sklepích kina otlučou cementové omítky valených kleneb. V dalších etapách, které podle Hebnarové řádově přijdou na miliony korun, se budou bourat podlahy v šířce půl metru od stěn sklepů, stavbaři zajistí lepší provětrání suterénu. Bude se také prověřovat statika střechy a celé budovy. „Měli bychom přikročit k rekonstrukci střechy a střešních prostor. Krovy jsou napadeny dřevomorkou, podle mykologického průzkumu musíme postupovat tak, aby tam nedošlo k nějaké havárii,“ doplnila místostarostka.

Zásadní rekonstrukce zhruba za 39,3 milionu korun se kino Nadsklepí dočkalo už v roce 2011. Oprava zahrnovala například snížení počtu sedadel v kinosálu, z něhož je nyní víceúčelový prostor vhodný také pro pořádání koncertů, výměnu vzduchotechniky, elektrorozvodů, osvětlení i topení.

Reklama

Doporučované