Hlavní obsah

Klaus mladší: S Babišem může ODS vládnout, když budeme mít 15 procent

Rozhovor s Václavem Klausem mladším.

 

Reklama

V Praze můžeme volby vyhrát, říká Václav Klaus mladší, trojka na pražské kandidátce ODS pro sněmovní volby.

Článek

Václavu Klausovi mladšímu bude letos 48 let. Ve stejném věku začal svou politickou kariéru i jeho otec. O necelé tři roky později se stal českým premiérem. Syn o takových ambicích nemluví, ale i jeho politická dráha už začala. Pražská ODS ho zvolila na třetí místo své pražské kandidátky pro říjnové volby do Sněmovny, což mu dává velmi slušnou šanci na poslanecké křeslo. A mnoho lidí v ODS si myslí, že to zdaleka není nejvyšší post, na nějž ambiciózní někdejší ředitel gymnázia PORG pomýšlí.

On ale zatím tvrdí, že má mnohem skromnější cíle.

„ODS musí zkusit v Praze vyhrát, získat kolem 19 procent, celostátně je reálné dosáhnout na 13, 14 procent,“ říká Klaus. „Lidé, kteří volili ODS, ještě neumřeli, jen je potřeba je oslovit. Nejhorší pro ODS by bylo, kdyby ji začali chválit lidé, co ji nikdy nevolili a říkali jí: Vy už jste v pořádku, jste moderní strana, volit vás sice nebudeme, ale jste v pořádku. Někteří tomu říkají béčko TOP 09.“

I když Václav Klaus mladší není členem vedení ODS, a jak zdůrazňuje, nebude tím, kdo bude rozhodovat o povolebních koalicích, myslí si, že ODS může vstoupit do příští vlády, pokud bude „dostatečně silná", tedy pokud dosáhne na své volební maximum. Pak se podle Klause strana nemusí bát společné vlády s hnutím ANO Andreje Babiše.

„Aby ochránila demokracii v České republice, aby mu třeba nedala Ministerstvo vnitra. ODS si bude muset zvolit, jestli chce být ještě 25 let v opozici, nebo znovu vládnout. Před tím budeme stát a budeme se muset rozhodnout," říká Václav Klaus mladší.

Video: ODS představila pražské kandidáty do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Doporučované