Hlavní obsah

Klaus: Prezident Zeman situaci kolem vlády zbytečně vyhrotil. Mimo Ústavu ale nebyl, není robot

Andrej Babiš udržel vládu, myslím, že se choval racionálně, hodnotí Klaus.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Taková věc má zůstat v rovině politických jednání. Nemá se vyhrožovat Ústavním soudem, říká exprezident v rozhovoru pro Seznam.

Článek

Prezident není automat, robot nebo pošťák, aby jen odvolával a jmenoval ministry, komentoval v rozhovoru pro Seznam měsíce trvající politickou krizi kolem odvolání a jmenování ministra kultury. Postavil se tak na stranu prezidenta Miloše Zemana. Ten se podle Klause rozhodně nedostal mimo rámec Ústavy. Přesto i jeho exprezident mírně zkritizoval: „Zbytečně to vyhrotil. Já bych to tolik nevyhrotil, ale každý má svůj styl,“ uvedl Klaus.

A jak hodnotí roli premiéra Andreje Babiše? I na to odpovídá v rozhovoru pro Seznam.

Jen pro pořádek. Aktuálně je krize zřejmě vyřešena. Sociální demokraté po měsících, kdy trvali na výměně Antonína Staňka za Michala Šmardu, nyní navrhli na post ministra kultury politického matadora Lubomíra Zaorálka. S jeho jmenováním prezident nemá problém.

Dění kolem vlády jsme včera sledovali online:

Jak se díváte na postup a dění kolem jmenování a odvolávání ministra kultury z posledních měsíců?

Podívejte, já jsem byl předsedou vlády, já jsem byl ministrem, já jsem byl prezidentem. Já vím, že to je strašně těžká věc. Ten prezident občas prostě vzdychá, skřípá zuby, myslí si, že tento člověk nemá být v žádném případě ministrem. Snažíte se tomu bránit. Já jsem třeba opakovaně mluvil s předsedy vlády, kteří mi navrhovali nějakého ministra. Já jsem říkal: To jste se zbláznili. Tohohle člověka, to přeci nemůžete myslet vážně. Že by ten člověk měl být ministrem. Pak třeba předsedové vlády couvli a řekli, tak my přijdeme s někým jiným.

Podle mého prezident Miloš Zeman to příliš vyhrotil do hlasitého překřikování se. Je to problematická věc. Myslím, že se to hloupě zpolitizovalo. Má to zůstávat v rovině politických jednání. Nevyhrožujme si soudy a ústavními soudy a podáváním ústavních žalob. To nikam nevede a nikam vést nemůže.

Byla tady porušována ústava v posledních dnech?

Ne, nevěřím tomu. Opravdu, nikdo jiný v téhle zemi nemá tolik zkušeností s ústavou jako já za těch 30 let.

Proto se na to právě ptám.

Takže podívejte, opravdu ne. Prezident není pošťákem, který jmenuje a odvolává. Kdyby měl bez váhání jmenovat a odvolat, tak to nemusí být žádný prezident, to může dělat automat nebo robot a to myslím, že tvůrci ústavy neměli na mysli.

Zároveň říkáte, že to prezident trochu vyhrotil, myslíte ve smyslu, že to trvalo příliš dlouho?

Každý má svůj styl. Já bych to tak nevyhrotil. On to tak vyhrotil, já to respektuji.

Co říkáte na odborné kompetence pana Zaorálka?

Já myslím, že pan Zaorálek je typický levicový intelektuál a ti jsou strašně pyšní na to, že mají znalost kultury, takže já myslím, že on má pocit, že… já bych tipoval, že on má pocit, že je na správném místě.

A jak vnímáte roli premiéra Andreje Babiše?

Já myslím, že především úplně zmizelo z našich diskusí to, proč celá tato kauza vznikla. Ta kauza vznikla tím, že si ministr kultury dovolil obětovat a zbavit funkce šéfa Národní galerie. Člověka, o kterém já vím svoje, protože jsme zdědili plody jeho různých aktivit na Pražském hradě. Takže to, že on ho odvolal kvůli závažnému podezření z nesprávného zacházení s penězi, vyvolalo tu krizi.

Přesto se vraťme k premiérovi. Je silný, nebo slabý předseda vlády?

To nebudu komentovat. On řešil situaci, aby se vláda udržela, myslím, že se choval racionálně.

A jste spokojený s vládou, kterou teď Česká republika má?

Já jsem tuhle vládu nevolil. Tečka.

Reklama

Doporučované