Hlavní obsah

KLDR vyhrožuje návratem do demilitarizovaných zón, vadí jí letáky z jihu

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejské protesty proti letákům.

Reklama

Armáda KLDR pohrozila návratem do demilitarizovaných zón, stanovených mezikorejskými mírovými dohodami. Učiní tak, pokud aktivisté z Jižní Koreje nepřestanou na sever pomocí balonů posílat letáky kritizující severokorejský režim.

Článek

„Naše armáda bedlivě sleduje současnou situaci se stále zhoršujícími se (mezikorejskými) vztahy a plně se připravuje na poskytnutí plné vojenské podpory jakýmkoliv opatřením, které zavede strana a vláda,“ uvedl generální štáb Korejské lidové armády.

Ten nyní podle svých slov zkoumá doporučení vedoucí strany zabrat určité pohraniční oblasti. S odvoláním na místní média o tom informovala agentura AP.

Vztahy mezi oběma Korejemi se zhoršily minulý týden, když Pchjongjang pohrozil vypovědět mezikorejskou vojenskou dohodu z roku 2018. Důvodem byli právě aktivisté, mezi nimiž je řada severokorejských uprchlíků, kteří upevňují letáky na balony a pouštějí je přes demilitarizovanou zónu.

V letácích severokorejského vůdce Kim Čong-una odsuzují mimo jiné za porušování lidských práv a za jaderný zbrojní program.

Severní Korea následně oznámila, že se svým jižním sousedem přeruší komunikační spojení. Pchjongjang dále pohrozil i uzavřením styčného úřadu v Kesongu na hranici mezi oběma Korejemi a vojenskou akcí.

Jihokorejský ministr KLDR o víkendu vyzval k dodržování dohod v rámci usmiřovacího procesu mezi oběma korejskými státy.

Jižní Korea navíc plánuje zakročit proti aktivistům, jejichž činnost podle ní přispívá k napětí na hranicích, ohrožuje občany žijící blízko hranic a také poškozuje životní prostředí. Aktivisté však hodlají v kampani proti Pchjongjangu pokračovat.

Reklama

Doporučované