Hlavní obsah

KLDR vyšle své sportovce na olympiádu v Jižní Koreji. V Pchjongčchangu bude soutěžit krasobruslařský pár

Severní Korea pošle na únorovou olympiádu svůj národní týmVideo: AP

 

Reklama

V úterý se konalo po více než dvou letech oficiální jednání Severní a Jižní Koreje. KLDR během něj oznámila, že bude soutěžit na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Článek

Jižní a Severní Korea spolu v úterý po více než dvou letech vedly oficiální jednání. Jedním z jeho výsledků je účast sportovců KLDR na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Na olympiádu, která začíná 9. února, se tak dostane severokorejský krasobruslařský pár, žádný jiný tamní sportovec se do olympijských her nekvalifikoval. Spolu s krasobruslaři do Pchjongčchangu pojedou i úředníci a fanoušci.

Jižní Korea také navrhla, aby se během olympiády konalo i opětovné shledání rodin, které byly rozděleny korejskou válkou.

Kromě toho si Soul přeje i společný pochod obou zemí na úvodní ceremonii ZOH 2018. Jestli KLDR na tyto nabídky přistoupila, zatím není jasné.

Dialog Severní a Jižní Koreje ohledně olympiády má vést ke zlepšení vztahů na Korejském poloostrově, které jsou již dlouho velmi napjaté. Soul po úterním jednání vyjádřil i naději na zavedení vojenských rozhovorů s KLDR.

Hlavní tajemník japonského kabinetu Yoko Wakatsuki byl krokem Severní Koreje potěšen. „Ochota účastnit se olympiády je změna jejich postoje a to vítáme,“ řekl. Podle něj ale KLDR stále představuje hrozbu a mezinárodní společenství vyzval, aby v sankcích vůči severokorejskému režimu nepolevovalo.

Reklama

Doporučované