Hlavní obsah

Kim chce poslat na zimní olympiádu tým KLDR. Kvůli jeho účasti se sejdou obě Koreje

Jižní Korea nabídla KLDR schůzku, aby prodiskutovaly její možnou účast na ZOH v PchjongčchanguVideo: AP

 

Reklama

Jižní Korea se chce s KLDR domluvit na její účasti na ZOH. To by mohlo vést ke zlepšení vztahů na Korejském poloostrově. Toto jednání už dříve navrhoval i severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Článek

Jižní Korea nabídla KLDR schůzku, na které by se měla řešit účast Severní Koreje na letošních olympijských hrách v Pchjongčchangu.

I severokorejský vůdce Kim Čong-un by tuto možnost uvítal. Už dříve totiž prohlásil, že na únorovou olympiádu zvažuje poslat národní tým. Také sám navrhoval, aby se obě strany sešly a účast Sverokorejců prodiskutovaly. Podle jihokorejského prezidenta Mun Če-ina je to šance obnovit dialog s KLDR a zlepšit vztahy mezi oběma zeměmi, které jsou nyní velmi napjaté. KLDR už jednou olympiádu bojkotovala, v roce 1988.

S účastí Severní Koreje v ZOH by souhlasil i předseda organizačního výboru her I Hi-bom, který se nechal slyšet, že ho potenciální účast KLDR potěšila.

Do zimních olympijských her se kvalifikovali pouze dva severokorejští sportovci - krasobruslařka Ryom Tae-Oková a její partner Kim Ju-Sik. Přestože krasobruslaři promeškali oficiální termín na potvrzení své účasti, mohli by se her účastnit, kdyby dostali pozvání od Mezinárodního olympijského výboru. Účast Severokorejců měl potvrdit severokorejský olympijský výbor, který tak ale neučinil právě kvůli napjatým vztahům mezi oběma zeměmi.

Schůzka obou států se má konat 9. ledna, tedy měsíc před zahájením zimních olympijských her.

Reklama

Doporučované