Hlavní obsah

KLDR znovu otestovala raketu. Den před schůzkou Trumpa se Si Ťin-pchingem

KLDR otestovala další raketu KN-15.

 

Reklama

Proti testu balistické rakety středního doletu se ostře ohradilo jak Japonsko, tak Jižní Korea. KLDR bude jedním z hlavních témat rozhovoru hlav Spojených států a Číny.

Článek

Severní Korea odpálila ze svého přístavu Simpho na východě země další raketu. Tentokrát, podle americké armády, šlo o raketu středního doletu KN-15, kterou testovala už v únoru. Střela uletěla zhruba šedesát kilometrů a spadla do moře.

BBC připomíná, že jde o další ze série testů balistických raket, které Severní Korea deklaruje jako mírové.

KLDR test provedla jen den před floridským setkáním prezidenta Spojených států Donalda Trumpa s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Dá se očekávat, že jedním z hlavních témat jejich rozhovoru bude i severokorejský jaderný a raketový program. Spojené státy na adresu KLDR nešetří ostrými výroky. Ministr zahraničí Rex Tillerson se před několika týdny nechal slyšet, že jednou z možností, která „je na stole”, je i vojenský zásah na severu Korejského poloostrova. Donald Trump zase vyslal jasný signál jak vůči Severní Koreji, tak vůči Číně, když řekl, že situaci bude řešit i bez čínské účasti.

Proti nejnovějšímu testu se ostře vymezilo jak Japonsko, tak Jižní Korea. Japonský premiér Šinzó Abe ho označil za extrémně problematický a vyjádřil rezolutní protest. Jižní Korea pak ústy mluvčího ministerstva pro sjednocení Lee Du-henga svému severnímu sousedovi doporučila, aby se podobných provokací zdržel a začal řešit problémy, kterým čelí.

KLDR se od roku 2006 potýká se sankcemi, které na ni uvalilo OSN za její jaderný a raketový program. Sankce byly několikrát zpřísněny, Severní Korea ale od svých programů neupustila.

Reklama

Doporučované