Hlavní obsah

Trpělivost Spojených států skončila, řekl Tillerson. Pohrozil KLDR vojenským zásahem

Tillerson pohrozil KLDR vojenskou akcí.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Americký ministr zahraničí je na návštěvě Jižní Koreje. Je podle něj třeba hledat nový přístup ke KLDR, jelikož dosavadní dvacetileté snahy o demilitarizaci nic nepřinesly. Ve hře je i vojenská akce.

Článek

„Všechny možnosti jsou na stole. Pokud bude Severní Korea ohrožovat Jižní Koreu nebo nás, musíme adekvátně odpovědět,” řekl při návštěvě Jižní Koreje nový americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Dodal, že ve hře je i vojenská akce na severu Korejského poloostrova. USA o ní budou uvažovat, zvýší-li se hrozba ze strany severokorejského zbrojního programu.

Podle Tillersona je americká politika strategické trpělivosti minulostí. USA už nebudou tolerovat nukleární testy a testy balistických raket. Připravují sérii diplomatických, bezpečnostních a hospodářských opatření, která proti severokorejskému režimu přijmou.

Tillerson také podle zdrojů televize CNN hodlá sankcemi pohrozit čínským firmám a bankám, které s KLDR obchodují.

Spojené státy začaly počátkem tohoto měsíce na jihokorejském území rozmisťovat části protiraketového štítu THAAD, který je zamýšlen jako obrana proti severokorejským raketám. Štít kritizují Čína a Rusko, které se obávají, že radarový systém bude sledovat i jejich vojenské aktivity.

Šéf jihokorejské diplomacie dnes zopakoval, že protiraketový štít THAAD je určen k obraně proti KLDR a není namířen proti žádné jiné zemi.

USA rozmisťuje v Jižní Koreji protiraketový štít.Video: Oliver Sálus

Reklama

Doporučované