Hlavní obsah

Raketami jsme mířili na americké základny v Japonsku, vzkázala KLDR. USA už staví obranu

USA rozmísťuje v Jižní Koreji protiraketový štít.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Spojené státy reagovaly na vypálení čtyř balistických raket ze Severní Koreje. V Jižní Koreji začínají budovat protiraketový štít THAAD, který by měl být plně funkční do konce letošního roku.

Článek

Cílem testu čtyř balistických raket, které Severní Korea vypálila v pondělí, byly americké základny v Japonsku. Oznámila to severokorejská státní média. Všechny rakety dopadly ve skutečnosti do moře, tři z nich ale do výlučné ekonomické zóny Japonska. Situaci kolem KLDR bude podle agentury AFP ve středu řešit na svém zasedání Rada bezpečnosti OSN.

Válka může vypuknout kdykoliv

Komunistická Severní Korea rakety v pondělí odpálila v reakci na společná cvičení, která Jižní Korea a Spojené státy zahájily minulý týden. Incident odsoudily jak místní regionální mocnosti Čína, Japonsko a Jižní Korea, tak USA a západní státy, jako jsou Británie a Francie.

Severokorejská státní média uvedla, že cílem testu raket bylo v případě nutnosti zasáhnout základny „imperialistických sil agresora USA" v Japonsku. Na japonských ostrovech v současnosti působí kolem 54 000 amerických vojáků.

Odpálení čtyř raket podle severokorejské státní agentury KCNA osobně nařídil a na místě pozoroval Kim Čong-un. Vůdce KLDR zároveň varoval, že situace na Korejském poloostrově je natolik vážná, že „může kdykoli vypuknout válka".

USA začala připravovat protiraketovou obranu

Den poté, co Severní Korea odpálila čtyři balistické rakety, začaly v úterý Spojené státy na jihokorejském území rozmísťovat části protiraketového šítu THAAD. S odvoláním na americkou armádu o tom informovala agentura AP.

Severokorejská média dnes také oznámila, že cílem balistických raket bylo případné zasažení amerických základen v Japonsku. Situaci kolem KLDR bude podle agentury AFP ve středu řešit na svém zasedání Rada bezpečnosti OSN.

O KLDR a raketách jsme psali: 

O rozmístění štítu THAAD už v únoru jednal v Soulu na své první zahraniční cestě ve funkci americký ministr obrany James Mattis. Proti záměru vybudovat protiraketový štít na jihokorejském území protestují Čína a Rusko, které již dříve varovaly, že přijmou blíže neupřesněná protiopatření. Mattis ale prohlásil, že žádná jiná země si nemusí kvůli štítu THAAD dělat obavy.

„Pokračující provokace ze strany Severní Koreje, včetně včerejšího odpálení několika raket, jen potvrzuje prozíravost loňského rozhodnutí umístit v Jižní Koreji THAAD," uvedl admirál Harry Harris, velitel americké Tichomořské flotily.

Soul a Washington počítají s tím, že systém THAAD by měl být plně funkční do konce tohoto roku.

KLDR odpálila k Japonsku čtyři balistické rakety.

Reklama

Doporučované