Hlavní obsah

Přímo ze štábu: Kim objímá generály, právě odpálil raketu a naštval Trumpa

Severní Korea provedla raketovou zkoušku.

 

Reklama

Podle amerických stratégů šlo o střelu středního doletu. USA se obávají, že KLDR vyvíjí mezikontinentální balistickou střelu.

Článek

Navzdory varováním Západu odpálila Severní Korea zkušebně další raketu.

Podle amerického strategického velitelství Stratcom šlo o střelu středního doletu, která dopadla do Japonského moře a nepředstavovala hrozbu pro Severní Ameriku.

„Střela byla sledována od Severní Koreje do Japonského moře," uvedlo americké strategické velitelství. Neupřesnilo, zda severokorejská zkouška byla úspěšná, nebo naopak raketa selhala.

Raketa odstartovala ze střelnice v provincii Pchjongan pukto na severozápadě země. Stratcom za místo startu označil základnu u města Kusong. Střela po asi 500 kilometrech letu dopadla do moře.

O tom, že Pchjongjang zřejmě připravuje raketovou zkoušku, informovaly koncem ledna Spojené státy. Ty se obávají, že KLDR vyvíjí mezikontinentální balistickou střelu, která by byla schopna doletět na západní pobřeží USA.

USA, Jižní Korea i Japonsko počínání Pchjongjangu odsoudily.

O zkoušce byl informován také americký prezident Donald Trump. Ve společném prohlášení s japonským premiérem Šinzóem Abem, jehož krátce před tím přijal v Bílém domě, ujistil, že USA stojí stoprocentně za Japonskem.

Severní Korea zatím nevydala k odpálení rakety žádné prohlášení. 12. února si shodou okolností KLDR připomíná čtvrté výročí třetí jaderné zkoušky, ta vůbec první se uskutečnila v roce 2006.

Reklama

Doporučované