Hlavní obsah
Online

V pražské školce se objevil koronavirus, třída musí do karantény

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Od začátku epidemie se nakazilo 8 455 lidí, z nichž se už 5 422 vyléčilo a 296 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo. Jedno úmrtí připadá na uplynulý den. Aktuálně se s nemocí potýká 2 737 lidí.

- Hromadné akce včetně těch ve vnitřních prostorách budou od 25. května povoleny pro nejvýše 300 osob. Pokud bude epidemie dál pod kontrolou, kapacita se od 8. června zvýší na 500 lidí a od 22. června na 1000.

- Ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení, která se znovu otevřou veřejnosti 25. května, bude platit povinnost nošení roušky pro personál i hosty. Lidé u stolů ji budou moci odložit jen při konzumaci jídla a pití. Při dalším pohybu po restauraci ji budou muset mít nasazenou. Uvnitř hospod, barů a restaurací bude platit zvýšená dezinfekce, stejně jako na zahrádkách.

  • V pražské školce se objevil koronavirus, třída musí do karantény

    V Mateřské škole Gagarinova v pražském Suchdole bylo jedno z dětí pozitivně testováno na koronavirus. Školka o tom informovala na svých internetových stránkách. Školka spolupracuje s hygienickou stanicí a celá třída, kam dítě chodilo, bude od 18. května do 29. května v karanténě. Dítě nemělo žádné příznaky.

    „Rodiče dali řádně vyplněné čestné prohlášení. Byla dodržována všechna hygienická opatření (častější mytí rukou, dezinfekce, při jídle větší rozestupy, jídlo roznášely paní učitelky, venku pití z vlastních lahviček …),“ stojí v prohlášení.

  • Covid-19 testy potvrdily u dalších pěti pracovníků Dolu Darkov

    Nemoc covid-19 testy dnes potvrdily u dalších pěti pracovníků Dolu Darkov na Karvinsku a jednoho člena rodiny z řad nemocných. Na svém facebookovém profilu to večer uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Nemocných už tak je 16 horníků a člen rodiny jednoho z nich. V pátek jich bylo 11, o den dříve osm.

    „Dnes jich bylo šest nových. V jednom případě jde o rodinného příslušníka,“ upřesnil hejtman informaci o situaci v Dole Darkov. Výkonný ředitel OKD Radim Tabášek pro ČTK už v pátek uvedl, že společnost postupuje v souladu s rozhodnutím Krajské hygienické stanice v Ostravě (KHS), která je o stavu v OKD informována. „Provádíme veškerá opatření, jež jsou KHS nařízena,“ uvedl ředitel. Podle něj bylo v pátek dalších 51 horníků v karanténě.

  • Počet hospitalizovaných s nemocí covid-19 opět klesl

    Denní přírůstek nakažených je od počátku května pod stovkou, přičemž tento týden byl s výjimkou čtvrtku kolem 50 případů. Laboratoře v porovnání s všedními dny ale provedly méně testů, v sobotu jich bylo 4237 a covid-19 prokázaly u 1,16 procenta testovaných. V týdnu byl podíl nakažených na počtu testů většinou pod jedním procentem. Vyplynulo to z údajů Ministerstva zdravotnictví na jeho webu k dnešním 9:00.

    Z nemoci se již vyléčily více než tři pětiny lidí, konkrétně 5422. Úmrtí je 297, na sobotu připadá jedno a jedno na dnešek. Aktuálně se s nemocí potýká 2738 lidí. Současně dál ubývá lidí, kteří jsou s nákazou v nemocnicích. Od sobotního rána jejich počet klesl o dalších osm na 175, 39 z nich je v těžkém stavu.

  • Jídlo objednávaly dvě třetiny Čechů, aby podpořily hospody

    Jídlo z restaurací v době nouzového stavu objednávaly dvě třetiny Čechů, aby své oblíbené podniky podpořily. Okénko nebo rozvoz využívalo přes 40 procent lidí, většina si jídlo objednávala pravidelně každý týden. Častěji než před epidemií koronaviru si jídlo z restaurací dopřávala téměř polovina Čechů. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Up Česká republika mezi více než 500 respondenty. Nouzový stav v České republice dnes končí, vnitřní prostory stravovacích zařízení se budou moci otevřít od 25. května.

    U výdejních okének si jídlo vyzvedávalo 12 procent Čechů, rozvoz využívalo 14 procent lidí, obě možnosti kombinovalo 15 procent oslovených. Jídlo v restauracích téměř shodně objednávali muži a ženy. Každý týden si jídlo z oblíbeného podniku dopřávaly tři čtvrtiny lidí, 14 procent dokonce alespoň čtyřikrát týdně.

  • Klíčové číslo znovu na hodnotě jedna, každý nemocný nakazí dalšího

    Během soboty nahlásily laboratoře 49 nových nakažených. Od začátku epidemie se nakazilo 8 455 lidí, z nichž se už 5 422 vyléčilo a 296 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo. Jedno úmrtí připadá na uplynulý den. Aktuálně se s nemocí potýká 2 737 lidí.

    Negativní vývoj má takzvané reprodukční číslo R, které ukazuje na kolik lidí každý nakažený virus přenese. Pokud se hodnotu daří držet pod číslem jedna, tak epidemie ustupuje. V neděli poprvé od desátého dubna se jeho hodnota vrátila zpět na jedničku.

    Každodenní hodnotu čísla R pro Českou republiku počítají analytici sdružení v rámci aktivity Covid19CZ pod záštitou Jana Kulveita, experta zabývajícího se globálními riziky na univerzitě v Oxfordu.

Reklama

Hlavní zprávy