Hlavní obsah

Klíčový svědek proti lihové mafii je na svobodě

Příběh dvou mužů, kteří přežili otravu metanolem.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Městský soud v Brně podmíněně přerušil trest vězení Tomáši Březinovi, který měl v případu roli spolupracujícího obviněného.

Článek

Vězeňská služba už dostala od soudu příkaz k jeho podmínečnému propuštění. Potvrdila to mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

Březina byl odsouzen k trestu vězení v délce 3,5 roku, ve vězení včetně vazby strávil zhruba 2,5 roku. Pomohl jako spolupracující obviněný rozkrýt takzvanou lihovou mafii, která připravila stát na daních o miliardy korun.

Foto: čtk

Březinovo svědectví je klíčovým důkazem proti 70 lidem přibližně v 30 trestních řízeních.

Soudkyně Barbora Sýkorová ze zasedání vyloučila na žádost obhajoby veřejnost, Březina se k návrhu vyjadřoval prostřednictvím videokonference. Neveřejné nakonec bylo i vynesení usnesení soudu. Návrh na vyloučení zdůvodnil obhájce bezpečností odsouzeného. Během zasedání měly zaznít i citlivé informace.

Propuštění potvrdila mluvčí vězeňské správy. „Propouštěcí proces nějakou dobu trvá, zhruba 1,5 až dvě hodiny. Musí se mu vrátit všechny věci, dostane doklady, které odevzdal při nástupu do výkonu trestu, projde zdravotní prohlídkou, jsou to běžné administrativní kroky,“ uvedla mluvčí.

Video: Jak žijí oběti lihové mafie

V kauze lihové mafie bylo obžalováno osm mužů, sedm z nich tvořilo podle obžaloby organizovanou skupinu. Nejpřísnější trest dostal Radek Březina, má si odpykat 13 let.

Jeho bratr Tomáš jako spolupracující obviněný dostal nejprve čtyři roky vězení, Vrchní soud v Olomouci pak trest zvýšil na šest let a zbavil Březinu veškerého majetku. Nejvyšší soud ale v červnu snížil Tomáši Březinovi trest ze šesti let na 3,5 roku vězení, pro zmírnění trestu se s ohledem na Březinovu spolupráci vyslovovala obhajoba i obžaloba.

Březinovo svědectví je klíčovým důkazem proti 70 lidem přibližně v 30 trestních řízeních, která mají různou spojitost s lihovou mafií, týkají se například odběratelů lihu. Škoda na spotřební dani v kauze lihové mafie podle Vrchního soudu činila 5,6 miliardy korun. Líh, který neprošel denaturací, ukrývali obchodníci v podzemních nádržích v areálu firmy Morávia-Chem, kterou skrytě vlastnil Radek Březina. Poté jej odváželi odběratelům nebo do tajných skladů, spotřební daň neodváděli. Soud množství lihu vyčíslil na 20,8 milionu litrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované