Hlavní obsah

Klíčový svědek z Bílého domu vypovídal v Trumpově ukrajinské kauze

Foto: Reuters

Byl jsem velmi znepokojený. První pracovník Bílého domu svědčil, osobně slyšel telefonát mezi Trumpem a Zelenským

Reklama

Kauza, která odstartovala demokratické volání po impeachmentu, tedy odvolání prezidenta Spojených států, má další vývoj. Plukovník Vindman jako první pracovník Bílého domu svědčil před výbory Sněmovny reprezentantů a sdělil, že byl po vyslechnutí telefonátu „znepokojený”. Republikáni i prezident Trump to odmítají.

Článek

Ten, který slyšel telefonát mezi americkým prezidentem a jeho ukrajinským protějškem. Armádní plukovník Alexander Vindman pracuje v Bílém domě jako specialista na Ukrajinu a je členem Národní bezpečnostní rady. Nyní čtyřiačtyřicetiletý veterán z Iráku popsal svoje znepokojení po vyslechnutí telefonického rozhovoru. Během toho měl Trump přesvědčovat Zelenského, aby vyšetřoval jeho politického rivala Joea Bidena a jeho syna Huntera.

„Nemyslel jsem si, že požádat zahraniční vládu o vyšetřování amerického občana, bylo vhodné,” řekl Vindman a dodal: „Obával jsem se, jaké to bude mít důsledky pro americkou podporu Ukrajině.”

V úterý Vindman za zavřenými dveřmi svědčil asi deset hodin před výbory americké Sněmovny reprezentantů. Média ale dopředu věděla, že plukovníkova slova padnou spíše na úrodnou půdu demokratů. Večer předtím Vindmanovo připravené vyjádření proniklo na veřejnost. A podle zdrojů The New York Times zevnitř vyšetřovací komise ho specialista na Ukrajinu s největší pravděpodobností v podobném znění přednesl i za zavřenými dveřmi.

Ve zveřejněném dokumentu Vindman několikrát opakuje, že je vlastenec. I k samotnému výslechu přišel armádní plukovník s připnutým Purpurovým srdcem, oceněním pro zraněné americké vojáky. A podle The New York Times právě armádní svědectví bude v celé kauze o něco hodnotnější než výpovědi civilních svědků. Vindmanovi kritici však narážejí na jeho ukrajinský původ.

Velkým posunem v impeachmentové kauze je i to, že Vindman doplnil určité mezery v rekonstrukci celé komunikace mezi Trumpem a Zelenským. Jedno důležité jednání podle něj proběhlo asi dva týdny před telefonátem. Sešli se ukrajinští a američtí diplomaté. Už tam přišlo na přetřes téma vyšetřování obou Bidenů. Vindman tak jde proti Gordonu Sondlandovi, velvyslanci pro Evropskou unii. Ten podle Vindmana téma vyzdvihoval.

Vindmanova účast ve vyšetřování spustila poprask zejména uvnitř Republikánské strany. Otevřel totiž úvahy, jaké hranice se dají nebo nedají překročit v rámci obhajoby prezidenta Trumpa. Republikáni považují Vindmana za neloajálního. „Máme tu bezpečnostního pracovníka, který je uvnitř Bílého domu a zjevně pracuje proti zájmům prezidenta,” řekla moderátorka pro-republikánské stanice Fox News Laura Ingrahamová.

Sám prezident ještě před jednáním za zavřenými dveřmi na svém Twitteru prohlásil, že nechápe, proč vypovídají lidé, „o kterých ani nikdy neslyšel”. Následně ale prohlásil, že Vindman nikdy nebyl „Trumpův zastánce”.

Další otázkou, která po svědectví rovněž vyvstala, je, zda není právě Alexander Vindman onen whistleblower, tedy pracovník zpravodajských služeb, který na telefonát Trump-Zelenskyj upozornil. Podle informací zveřejněného Vindmanova svědectví však vyplývá, že jím s největší pravděpodobností není.

Reklama

Doporučované