Hlavní obsah

„Klimatická změna již není abstraktní.“ Německo urychlí boj proti oteplování

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Snímek fotoreportéra Seznam Zpráv z místa německé katastrofy.

Reklama

Za povodně v Německu podle tamních politiků může globální oteplování. Vláda chce urychlit řešení klimatické krize.

Článek

Německo má zatím 133 obětí záplav, Úředníci ale varují, že by čísla mohla i nadále stoupat. Asi 1300 lidí v okrese Ahrweiler v Porýní-Falcku zůstává nezvěstných. Snaze o jejich kontaktování bránily poškozené telefonní sítě.

Evropský systém informací o povodních (EFAS) vydal na začátku tohoto týdne varování před extrémními povodněmi a podle informací serveru The Guardian nechápe, proč jsou počty obětí tak vysoké. Hydrologička Hannah Cloke řekla serveru Politico, že katastrofa byla „monumentálním selháním systému“.

Je důležité, abychom projevili solidaritu s těmi, kterým povodeň vzala všechno.
Frank-Walter Steinmeier, německý prezident

Německá meteorologická služba DWD podle Guardianu uvedla, že předala varování místním úřadům, které měly být odpovědné za organizaci nezbytných evakuací. Ministr vnitra Horst Seehofer uvedl, že Německo se v budoucnu „musí připravit mnohem lépe“, a dodal, že „je to důsledek změny klimatu“.

Prezident Frank-Walter Steinmeier uvedl, že byl „ohromen“ devastací způsobenou záplavami a slíbil podporu rodinám zesnulých a městům, která čelí značným škodám. „V hodině nouze stojí naše země pohromadě,“ řekl Steinmeier v pátek odpoledne. „Je důležité, abychom projevili solidaritu s těmi, kterým povodeň vzala všechno.“

Steinmeier dále vyzval k většímu úsilí v boji proti globálnímu oteplování. „Omezit extrémní povětrnostní podmínky, které nyní zažíváme, se nám podaří pouze v případě, že se skutečně pustíme do boje proti změně klimatu,“ řekl.

Infrastruktura se zhroutila

Podle odborníků bude k těmto katastrofám kvůli změnám klimatu docházet častěji. Mluvčí Světové meteorologické organizace Clare Nullis Guardianu sdělila, že je předčasné tvrdit, že za povodně může globální oteplování. Dodala však, že klimatická krize „zvýšila frekvenci extrémních událostí“.

V souvislosti s povodněmi bylo 114 000 německých domácností bez proudu. Záchranáři v pátek zaměřili své síly na pomoc lidem uvězněným v jejich domovech ve městě Erftstadt, jihozápadně od Kolína nad Rýnem.

„Včera v noci se nám podařilo dostat 50 lidí z jejich domovů,“ cituje Guardian Franka Rocka, místního úředníka. „Víme o 15 lidech, které je stále třeba zachránit (…) Je třeba předpokládat, že za těchto okolností se některým lidem nepodařilo uprchnout.“

Silnice kolem Erftstadtu byly neprůchodné, záchranné posádky se snažily dostat k obyvatelům lodí a při komunikaci se musely spoléhat na vysílačky. „Mobilní síť a infrastruktura se zhroutily. Nemocnice nemohou nikoho přijmout. Domy s pečovatelskou službou musely být evakuovány,“ uvedl mluvčí regionální vlády v Kolíně nad Rýnem.

Německo nasadilo tisíc vojáků

Nejméně 24 mrtvých bylo potvrzeno v Euskirchenu, jednom z nejvíce zasažených měst, které se nachází v Severním Porýní-Vestfálsku. Téměř tisíc vojáků bylo nasazeno na pomoc při záchranných operacích a čištění sutin v postižených městech a vesnicích.

Tisíce lidí zůstávají bez domova poté, co byly jejich domy zničené, nebo je úřady považovaly za ohrožené. Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek uvedla, že její vláda nenechá zasažené osoby „samotné s jejich utrpením“, a dodala, že dělá „maximum, aby jim pomohla v jejich tísni“, informoval Guardian.

Musíme pokračovat v cestě Německa směrem ke klimatické neutralitě rychlejším tempem.
Armin Laschet, guvernér Severního Porýní-Vestfálska

Konzervativní guvernér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet, který usiluje o post kancléře ve volbách, které se mají konat v září, svolal na pátek mimořádné zasedání vlády.

„Je realitou, že extrémní výkyvy počasí budou silněji ovlivňovat náš každodenní život,“ uvedl Laschet a dodal: „Musíme pokračovat v cestě Německa směrem ke klimatické neutralitě rychlejším tempem.“

Laschet zároveň uvedl, že problémy způsobené klimatickou krizí nelze vyřešit v Severním Porýní-Vestfálsku nebo v Německu. Malu Dreyer, guvernér Porýní-Falcka, prohlásil, že změna klimatu „již není abstraktní. Zažíváme ji zblízka a bolestivě.“

Kromě Německa hlásí oběti i Belgie. K dnešnímu dni tamní úřady ohlásily 20 zemřelých. Země na 20. července vyhlásila den smutku.

Reklama

Doporučované