Hlavní obsah

Policie zadržela 10 aktivistů, chtěli proniknout od Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Protestní akce Extinction Rebellion.

Reklama

aktualizováno •

Na 30 aktivistů klimatického hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) ve čtvrtek ráno zablokovalo v Praze dopravu v Thunovské ulici u Sněmovny.

Článek

Chtějí, aby vláda vyhlásila stav klimatické nouze a jednala o klimatických opatřeních. Kvůli zablokování ulice se na místě vytvořila kolona aut, která se táhla přes nedaleké Valdštejnské náměstí. Policisté následně dopravu odklonili.

Aktivisté v ulici hráli a zpívali. Někteří byli zavěšeni na konstrukci, kterou si tam sestavili. Ostatní stáli za velkým bannerem, na kterém bylo mimo jiné napsáno „Rebel for life“ nebo „V permafrostu jsou horší věci než koronavirus, nenechme ho roztát“.

Podle zjištění zpravodajky ČTK se skupina pokusila neúspěšně dostat do Sněmovny. Policie na twitteru uvedla, že ochranná služba u sněmovní budovy zadržela deset lidí, protože neuposlechli výzvy a narušili chráněný prostor.

„Cílem akce je upozornit jak veřejnost, tak hlavně vládu a Sněmovnu, že se nacházíme ve stavu klimatické krize, a požadujeme po ní, aby se zachovala tak, že vyhlásí stav klimatické nouze. Což je podle nás něco naprosto samozřejmého,“ řekla ČTK mluvčí pořádajícího hnutí Adéla Hrdličková.

Členové hnutí své požadavky demonstrovali v úterý i před ministerstvem financí v Praze. Někteří se nechali přivázat ke vchodovým dveřím, přístup do budovy však úplně nezablokovali. Požadovali, aby resort prosazoval ekologičtější strategii v ekonomice a dalších oblastech. Akci stejně jako dnes monitorovali policisté.

Protest byl součástí takzvané Velké rebelie za život, v rámci níž pražská odnož hnutí v dalších dnech hodlá uspořádat několik dalších podobných akcí. Na dnešek měli naplánovanou blokádu neznámé instituce.

Reklama

Doporučované