Hlavní obsah

Další protest za klima. Aktivisté se připoutali ke dveřím u Schillerové

Foto: Filip Karban

Arne Springorum seděl připoutaný řetězem ke vchodovým dveřím ministerstva.

Reklama

Aktivisté ze skupiny Extinction Rebellion demonstrovali před Ministerstvem financí Aleny Schillerové (ANO) kvůli energetické politice státu. Podle resortu ale nevznesli žádné konkrétní požadavky.

Článek

„Chtěli bychom, aby přišlo nějaké vyjádření z ministerstva. Aby se nějak postavili k neudržitelnému průmyslu a vymezili se vůči těm největším znečišťovatelům,“ uvedla pro Seznam Zprávy jedna z demonstrantek a členka hnutí Extinction Rebellion Šárka Vohralíková.

Zástupci Extinction Rebellion se před budovou Ministerstva financí v Letenské ulici shromáždili v úterý ráno. Ministerstvo je totiž tím, kdo figuruje jako vlastník u státních či polostátních podniků, tedy například ČEZu, který hnutí kritizuje. Aktivisté chtěli u budovy vyjádřit nesouhlas s vládní energetickou politikou. Podle nich nejedná stát v zájmu občanů, ale staví se na stranu soukromých společností.

„Místo toho, aby stát jednal v zájmu občanů a zavřel zastaralou elektrárnu Počerady, tak ji prodá uhlobaronovi Pavlu Tykačovi. Soukromý subjekt se pak na tomto snaží vydělat za každou cenu a manipuluje s daty o úniku rtuti do ovzduší,“ vytýká vládě Vohralíková.

„Když se nedočkáme žádné odezvy, tak budeme připravovat další rebelie. Nemáme důvod přestat, protože situace se s každým rokem zhoršuje,“ upozorňuje jeden ze zakladatelů Extinction Rebellion v Česku Arne Springorum, který seděl připoutaný řetězem ke vchodovým dveřím ministerstva. A spolu s ním další dva aktivisté.

Ministerstvo financí v reakci na demonstraci ujišťuje, že klimatickým tématům v rámci svojí agendy věnuje dostatečnou pozornost.

„V rámci příprav rozpočtu na příští rok klademe důraz i na současné klimatické problémy. Pro rok 2021 jsme například navýšili rozpočtovou kapitolu Ministerstva životního prostředí. Více peněz tak půjde na boj se suchem a zakládání mokřadů a tůní. Postupně také utlumujeme těžbu v dolech OKD, jejichž vlastníkem je stát. Ministerstvo klade důraz ve své agendě nejenom na rozpočtovou udržitelnost, ale také na udržitelnost životního prostředí,“ říká v oficiálním vyjádření Anna Fuksová z odboru komunikace Ministerstva financí.

Dodala také, že aktivisté vůči resortu nevznesli žádné konkrétní požadavky, na které by měl reagovat.

Foto: Filip Karban

Protest u Ministerstva financí.

Úterní protest podle demonstrantů odstartoval tzv. Velkou rebelii za život, která má ve čtvrtek vyvrcholit masovou blokádou další zatím nejmenované státní instituce. Hnutí ve svém oficiálním vyjádření uvádí tři hlavní požadavky: vyhlásit stav klimatické nouze, dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2025 a svolat občanské shromáždění za účelem navržení kroků pro řešení klimatické krize.

Reklama

Doporučované