Hlavní obsah

Klimkovice dokončily přestavbu mateřské školy za 12 milionů korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Lázeňské město Klimkovice dokončilo přestavbu tamní mateřské školy. Oprava za 12 milionů korun byla letošní největší investicí. Velkou část nákladů by měly uhradit peníze ze tří dotací.

Článek

Přestavba školky v ulici 28. října trvala necelé čtyři měsíce. Původně mělo být zařízení otevřeno o několik týdnu dříve, ale práce na přestavbě se zpozdily. Přesto je město s ohledem na situaci na stavebním trhu spokojeno. „Když jsme na začátku léta sledovali, co se děje s cenami a dostupností stavebních materiálů, hodně jsme se obávali, jak to celé dopadne. Ale firma udělala opravdu maximum pro to, aby byly práce hotovy co nejdříve. Za úspěch považuji i to, že se celá akce pro město obešla bez větších víceprací,“ řekl starosta Klimkovic Jaroslav Varga (Občané Klimkovic).

Městu se podařilo na přestavbu získat peníze ze tří různých dotačních titulů, což by mohlo pokrýt více než 60 procent celkových nákladů. „Všechny dotace jsou zaměřeny na ochranu životního prostředí, potažmo na úspory energií a snížení energetické náročnosti objektu, poskytne je Státní fond životního prostředí a Operační program životního prostředí,“ uvedl Varga.

Budova mateřské školy je po opravě zateplená, a to včetně půdy. Má novou vzduchotechniku, zastaralé kotle nahradily kondenzační kotle na plyn. Opravené jsou také krovy, komíny nebo fasáda. Vyměněna byla rovněž střešní krytina, okna i vchodové dveře. „Přidávala se okna pro suterénní prostory, přičemž největší zdržení způsobila právě opožděná dodávka oken,“ doplnil starosta.

Budova se kvůli rekonstrukci uzavírala již před koncem června, podle původního plánu měly být práce hotovy v první polovině září, nakonec se děti do školky vracely až v říjnu. Po dobu uzavření školky navštěvovaly děti další dvě klimkovické mateřinky.

Reklama

Související témata:

Doporučované