Hlavní obsah

Klinice z Babišova fondu narostly platby od VZP. Ministr žádá o kontrolu

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch k platbám pro kliniku Iscare.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na půdě Všeobecné zdravotní pojišťovny se budou řešit platby pro kliniku Iscare.

Článek

Správní rada největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP bude prověřovat, jak došlo k navýšení plateb klinice Iscare, která spadá do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

Seznam v uplynulých dnech detailně popsal, jak Všeobecná zdravotní pojišťovna navýšila této klinice platby za péči o pacienty s vážnými chorobami na částku 200 milionů korun.

Pokyn k tomuto navýšení dal sedm pracovních dnů před koncem roku 2018 svým podřízeným náměstek VZP David Šmehlík, který byl dříve poradcem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Problém je v tom, že tato klinika o to oficiálně sama ani nepožádala. Což sám Šmehlík v rozhovoru pro Seznam přiznal. Kvůli tomu chybí ve VZP takzvaná auditní stopa – čili záznamy o tom, jak se o navýšení rozhodovalo. Což je v jiných případech zcela standardní postup.

Ministr Vojtěch Seznamu řekl, že vyzval úředníky, kteří za ministerstvo zdravotnictví sedí ve správní radě, aby se na tento případ zeptali.

„Předpokládám, že na dalším jednání správní rady se na to doptají. A budou k tomu chtít vidět podklady. Musí to být jasně doložitelné, ty počty pacientů, ta úhrada. A musí to sedět,“ prohlásil Vojtěch.

Jednání správní rady se naposledy v roce 2019 bude konat právě dnes v pondělí. Na otázku, zda Šmehlík postupoval v tomto případě nestandardně, nedokázal ministr odpovědět.

„Nevím, jestli tam byla nějaká jednání, jak proběhla ta komunikace, předpokládám, že byl podepsán i nějaký úhradový dodatek. Nedokážu si představit, že by to bylo bez nějakých dokumentů,“ doplnil Vojtěch.

O případ se bude zajímat i poslanec Rostislav Vyzula (ANO), který také sedí ve správní radě VZP. „Požádám o názor druhé strany, ředitele Kabátka (ředitel VZP Zdeněk Kabátek),“ uvedl Vyzula.

Platby pro kliniku Iscare, která aplikuje pacientům velmi nákladnou léčbu, se v roce 2018 zvyšovaly celkem čtyřikrát a vyrostly z původních 136 na 200 milionů.

Proces, jakým byly platby VZP pro Iscare zvýšeny, nyní zkoumá vnitřní kontrola, kterou nařídil ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek. Ten po pondělním jednání řekl, že její předběžné výsledky neukázaly porušení předpisů.

V tomto případě nejde o to, že by Kabátkův náměstek Šmehlík porušil předpisy, ale že o navýšení peněz na péči žádal dříve, než to sama klinika Iscare udělala. K tomu, jak bylo zmíněno, ani oficiálně nedošlo.

Podle Kabátka chce VZP pravidla rozhodování případně zpřísnit a upravit. „Určitě chceme, aby naše rozhodování bylo argumentačně oprávněné. Chceme ty předpisy zpřísnit v případě, že to bude účelové,“ prohlásil Kabátek.

Klinika Iscare nakonec peníze poslané z VZP – částku 15 milionů – ani nevyčerpala a podstatnou část, přes 11 milionů korun, nakonec po vyúčtování musela vrátit.

Reklama

Doporučované