Hlavní obsah

Klobouk dolů. Hokejisté roztančili Bratislavu nejlepším výkonem za poslední roky

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Dominik Kubalík poděkoval za exkluzivní přihrávku Janu Kovářovi smeknutím helmy. Nádherný gól podtrhl ještě lepší týmový výkon, který hokejisty dovedl k jedné z nejsladších výher za poslední roky.

Reklama

Mistrovství světa v Bratislavě odstartovala česká smršť. Hokejisté předvedli na mistrovství světa nejlepší výkon za poslední tři roky a Švédy s devatenácti hokejisty z NHL na soupisce přehráli zcela přesvědčivě 5:2. Hned v sobotu (20:15) mohou na úžasné představení navázat proti Norsku.

Článek

Narážky na nevyzpytatelnou formu, obavy z nervozity? Ne, nic z toho. Čeští hokejisté rozprášili veškeré pochybnosti hned od úvodního střídání. A vyjma krátkého výpadku z kraje prostřední třetiny z ledu vymazali dvojnásobné obhájce titulu mistra světa.

Národní tým rozehrál mistrovství světa v Bratislavě tím nejlepším možným způsobem. Hned na úvod zametl se Švédskem 5:2. Agresivita, rychlost a důraz v osobních soubojích úplně smazal rozdíl oproti soupeři, který tým pro světový šampionát složil z devatenácti hráčů z NHL.

Češi dokázali ve druhé polovině zápasu otočit nepříznivý výsledek 1:2 a dali jasně najevo, že se s nimi na Slovensku bude muset počítat.

Tisíce fanoušků v ochozech roztančil bravurní výkon, vůbec nejlepší, jaký národní tým předvedl od mistrovství světa 2016 v Moskvě, kdy také hned na úvod porazil domácí sbornou 3:0. Tehdy ještě pod vedením Vladimíra Vůjtka.

„Švédové mají nesmírně silné mužstvo s vynikajícím trenérem, ale myslím si, že se nechali v určitých fázích unést, někdy to bylo až za hranicí. Nechali se vyhecovat a nebyli tak trpěliví, jak Švédové vždycky jsou. Pro nás je to další krůček k tomu, aby tahle parta byla ještě silnější. Aby kluci ještě více věřili tomu, co dělají,“ zhodnotil hrdě kouč Miloš Říha.

V jeho týmu nebyl jediný hokejista, kterému by v utkání bylo co vytknout. Vynikající týmový výkon navíc ozdobili i jednotlivci. Dva góly dal při svém premiérovém startu za národní tým Jakub Vrána, nejspíš nejlepší zápas v národním dresu odehrál Jan Kovář, po jehož exkluzivní přihrávce „smekl klobouk“ Dominik Kubalík.

Jeho gól na 2:2 byl patrně klíčovým momentem zápasu, protože zaskočil v té době rozjetého soupeře. Tomu pak k dalšímu odporu zabránil i jistý brankář Patrik Bartošák, nebezpečný obránce Filip Hronek nebo na obou stranách kluziště bezchybný centr úvodní formace Dominik Simon.

Na podobný odpor Švédové v posledních letech nebyli zvyklí. Utkání díky obrovskému nasazení českých hokejistů vůbec nenapovídalo, že by se měl turnaj v poklidném tempu teprve rozjíždět. Češi byli nepříjemní jako vosy. Dohrávali každý souboj, tlačili se do brankoviště tak vehementně, až se družstvo Tre Kronor nechalo nečekaně snadno vyprovokovat k hloupým faulům a šarvátkám.

„Doufám, že to takhle bude pokračovat. Byl to emotivní zápas, ale pomáhali jsme si. Zastupovali se, byl to dobrý týmový výkon. Sám nepamatuju úvodní zápas mistrovství světa, ve kterém by bylo tolik emocí. Možná pár let zpátky v Moskvě, když jsme hráli s Rusy. To bylo také dost emotivní,“ řekl Jan Kovář.

„Vstup do turnaje je vždy hodně důležitý, ale jak moc nám to dodá sebevědomí? To uvidíme hned v sobotu, hrajeme dalším zápas s Norskem a musíme se na to připravit. Chceme si za tím jít,“ dodal centr třetí formace a krotil přitom emoce.

Turnaj pro hokejisty pokračuje zběsilým tempem dál. Už v sobotu večer je čeká druhé utkání, tentokrát právě proti papírovým outsiderům z Norska. Hokejisté mají na ráno v plánu rozbruslení a v kabině přivítají další posilu z NHL.

Centr Radek Faksa by měl kolem jedenácté hodiny přiletět z Dallasu do Vídně a odpoledne se připojit k týmu. Podle Miloše Říhy je velmi pravděpodobné, že trenéři nebudou na nic čekat a zapojí Faksu hned ve večerním utkání do akce.

Až v neděli – v den zápasového volna – se pak k národnímu týmu připojí i poslední posila: brankář Pavel Francouz z Colorada.

Reklama

Doporučované